Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

GSK: Επενδύει έως και 12 δισ. δολάρια σε 12 νέα φάρμακα
Σε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals

Τεράστιες διαστάσεις για το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά

11/8/2017 1:37:07 μμ
Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί η ΕΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης των μολυσμένων με το εντομοκτόνο fipronil αυγών, η οποία έχει πλέον επεκταθεί σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που η Γαλλία ανακοίνωσε ότι 200.000 μολυσμένα αυγά που εισήχθησαν από το Βέλγιο και την Ολλανδία κυκλοφόρησαν στη γαλλική αγορά από τον Απρίλιο.


«Πρότεινα τη σύγκληση σύσκεψης υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και των εκπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας των εμπλεκομένων κρατών μελών, μόλις θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, Βιτένις Αντριουκάιτις, σε γραπτό του μήνυμα αφού συζήτησε το θέμα με τους υπουργούς της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.


Στο κέντρο του σκανδάλου βρίσκεται το fipronil - ένα παρασιτοκτόνο η χρήση του οποίου είναι απαγορευμένη στις μονάδες εκτροφής πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση - το οποίο ωστόσο χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρείες απολύμανσης στα εκτροφεία της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας.


Η Δανία, η Σλοβακία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν χθες ότι ανήκουν και αυτές στις χώρες όπου μολυσμένα αυγά διατέθηκαν είτε με το κέλυφός τους είτε σε υγρή μορφή ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τροφίμων.

Στο Παρίσι, ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ ανακοίνωσε ότι 200.000 αυγά εισήλθαν στη γαλλική αγορά από τον Απρίλιο, υπενθυμίζοντας ότι οι κίνδυνοι για την υγεία είναι ελάχιστοι».


Το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα με την απόσυρση εκατομμυρίων αυγών από γερμανικά και ολλανδικά σούπερ μάρκετ. Η γερμανική αλυσίδα Aldi , όπου τα ράφια των αυγών έμειναν άδεια επί μία εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναλαμβάνει τις πωλήσεις.

 

Συλλήψεις

Δύο διευθυντές εταιρείας που χρησιμοποίησαν το fipronil στις μονάδες εκτροφής συνελήφθησαν χθες στην Ολλανδία, σύμφωνα με τη εισαγγελία η οποία δεν αποκάλυψε το όνομα της εταιρείας. Όμως, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για την ChickFriend, η οποία κατηγορείται από τους εκτροφείς που έχουν πληγεί.


Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε δέκα διευθύνσεις στην Ολλανδία, ενώ η δικαιοσύνη έβαλε στο στόχαστρο και τον έμπορο που διένειμε το fipronil στη χώρα.


Στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκαν ένδεκα έφοδοι της αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο ύποπτα άτομα και εταιρείες, σύμφωνα με την εισαγγελία. Τον Ιούλιο κατασχέθηκαν περί τα 6.000 λίτρα απαγορευμένων ουσιών, fipronil σύμφωνα με τον Τύπο, από βελγική εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για την PoulrtyVision, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου μαζί με τη ολλανδική ChickFriend.

 

Οι οικονομικές απώλειες του τομέα ανέρχονται ήδη σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που 160 μονάδες εκτροφής και παραγωγής παραμένουν αποκλεισμένες στην Ολλανδία και 50 το Βέλγιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

H Interpol κατέγραψε ρεκόρ συλλήψεων
«Θα επιδιώξω να επεκτείνω την επιτυχημένη πορεία της Εταιρείας», δήλωσε






Σχετικά άρθρα

Bristol Myers Squibb: Δημιουργεί νέα spin-off εταιρεία
Με 5 φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα στο χαρτοφυλάκιό της
Συνεργασία-ορόσημο μεταξύ της ελληνικής Rafarm και της Cleveland Clinic
Με αντικείμενο την ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας των ουλών κερατοειδούς
H YOUTH LAB. στα Duty Free των Αθηνών, Θεσσαλονίκης & Ηρακλείου
Μια νέα, Travel Retail εποχή ξεκινά για το ελληνικό brand δερμοκαλλυντικών
GSK: Επενδύει έως και 12 δισ. δολάρια σε 12 νέα φάρμακα
Σε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals