Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

FIP: «Τα τεστ στα φαρμακεία πρέπει να θεσμοθετηθούν και να αποζημιώνονται»
Κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις να αναθεωρηθεί η νομοθεσία
Liafarm: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας φαρμακαποθήκης στην Ξάνθη
Παρουσιάστηκε και η νέα υπηρεσία Liafarm Express
Τα δημοφιλέστερα φαρμακευτικά σκευάσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2022
Σύμφωνα με τα στοιχεία επισκεψιμότητας της f-anazitisi

Τέλος στον περιορισμό των 3 φαρμάκων ανά συνταγή

2/10/2018 11:54:13 πμ
Όλα τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς θα γράφονται σε μία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Αρση του περιορισμού για συνταγογράφηση μέχρι τριών φαρμάκων ανά συνταγή προετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, για τις συνταγές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.


Το μέτρο είχε εξαγγελθεί, έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης και πλέον η ΗΔΙΚΑ είναι έτοιμη για τη νέα εφαρμογή που δεν θα περιορίζει τη συνταγογράφηση σε τρία μόνο φάρμακα, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά.


Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η άρση του περιορισμού θα αποτελέσει ελάφρυνση για τους ασφαλισμένους περίπου 20 εκ. ευρώ, καθώς οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν και 1 ευρώ επιπλέον για κάθε συνταγή που εκδίδεται.


Τα τελευταία χρόνια, η συχνότητα των συνταγών υπολογίζεται σε 6 εκ. το μήνα, με μια μικρή αύξηση να παρουσιάζεται γύρω από τις μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα και Πάσχα) και το καλοκαίρι (πριν από τις διακοπές), όπου οι χρονίως πάσχοντες φροντίζουν για την αγορά των φαρμάκων που θα χρειαστούν στις περιόδους αυτές.


Έτσι, με τη χρέωση του 1 ευρώ ανά συνταγή, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τα 70 εκ. ευρώ το χρόνο. Αυτό το ποσό θα μειωθεί μεν, όχι όμως πολύ σημαντικά, καθώς ο μεγάλος όγκος των συνταγών συνήθως περιλαμβάνει ένα με δύο φάρμακα, σύμφωνα με παράγοντες της ΗΔΙΚΑ.


Λίγες ημέρες πριν από την εφαρμογή της άρσης, η ιατρική κοινότητα δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη αλλαγή, ενώ τα φαρμακεία προετοιμάζονται, κάνοντας χρήση του νέου λογισμικού που διαθέτουν οι εταιρίες - πάροχοι, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας τους με την ΗΔΙΚΑ.


Από την εφαρμογή του μέτρου, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των συνταγών που εκδίδονται και να φανεί ο πραγματικός αριθμός συνταγών που χρειάζονται οι ασφαλισμένοι, ενώ οι τελευταίοι θα δεχθούν και μια κάποια ελάφρυνση, αφού δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν δύο και τρία ευρώ -κατά περίπτωση- για τη φαρμακευτική τους κάλυψη.


Από την άλλη πλευρά, θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος των συνταγών, αφού θα είναι πιο άμεσα ορατό το προφίλ κάθε ασθενή, αλλά και το προφίλ συνταγογράφησης κάθε γιατρού, αν και το μέτρο είναι δυνητικό και όχι υποχρεωτικό. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο γιατρός επιλέξει την ξεχωριστή έκδοση συνταγής για τέσσερα ή περισσότερα φάρμακα, θα μπορεί να το κάνει.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις να αναθεωρηθεί η νομοθεσία
Ακόμα υπάρχουν απλήρωτοι φαρμακοποιοί για τις συνταγές Ιουνίου και Ιουλίου


Σχετικά άρθρα

Εξαιρετικά επείγον σήμα κίνδυνου για τις ελλείψεις αίματος
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο
Δ. Φιλίππου: «Η τριετία 2019-2021 είχε τις λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων»
Σχόλιο στη φετινή έκθεση πεπραγμένων του ΕΟΦ
Χωρίς φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ 23 περιοχές της χώρας
Ο πρόεδρος της ΠΟΝ ζητά να μη χαθεί το δικαίωμα του Οργανισμού να ιδρύει φαρμακεία
Έφτασαν στην Ελλάδα τα νέα εμβόλια Covid-19
Ανακοινώσεις από το υπ. Υγείας για την εκκίνηση των εμβολιασμών τη Δευτέρα