Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Τέλος στον περιορισμό των 3 φαρμάκων ανά συνταγή

2/10/2018 11:54:13 πμ
Όλα τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς θα γράφονται σε μία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Αρση του περιορισμού για συνταγογράφηση μέχρι τριών φαρμάκων ανά συνταγή προετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, για τις συνταγές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.


Το μέτρο είχε εξαγγελθεί, έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης και πλέον η ΗΔΙΚΑ είναι έτοιμη για τη νέα εφαρμογή που δεν θα περιορίζει τη συνταγογράφηση σε τρία μόνο φάρμακα, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά.


Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η άρση του περιορισμού θα αποτελέσει ελάφρυνση για τους ασφαλισμένους περίπου 20 εκ. ευρώ, καθώς οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν και 1 ευρώ επιπλέον για κάθε συνταγή που εκδίδεται.


Τα τελευταία χρόνια, η συχνότητα των συνταγών υπολογίζεται σε 6 εκ. το μήνα, με μια μικρή αύξηση να παρουσιάζεται γύρω από τις μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα και Πάσχα) και το καλοκαίρι (πριν από τις διακοπές), όπου οι χρονίως πάσχοντες φροντίζουν για την αγορά των φαρμάκων που θα χρειαστούν στις περιόδους αυτές.


Έτσι, με τη χρέωση του 1 ευρώ ανά συνταγή, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τα 70 εκ. ευρώ το χρόνο. Αυτό το ποσό θα μειωθεί μεν, όχι όμως πολύ σημαντικά, καθώς ο μεγάλος όγκος των συνταγών συνήθως περιλαμβάνει ένα με δύο φάρμακα, σύμφωνα με παράγοντες της ΗΔΙΚΑ.


Λίγες ημέρες πριν από την εφαρμογή της άρσης, η ιατρική κοινότητα δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη αλλαγή, ενώ τα φαρμακεία προετοιμάζονται, κάνοντας χρήση του νέου λογισμικού που διαθέτουν οι εταιρίες - πάροχοι, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας τους με την ΗΔΙΚΑ.


Από την εφαρμογή του μέτρου, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των συνταγών που εκδίδονται και να φανεί ο πραγματικός αριθμός συνταγών που χρειάζονται οι ασφαλισμένοι, ενώ οι τελευταίοι θα δεχθούν και μια κάποια ελάφρυνση, αφού δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν δύο και τρία ευρώ -κατά περίπτωση- για τη φαρμακευτική τους κάλυψη.


Από την άλλη πλευρά, θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος των συνταγών, αφού θα είναι πιο άμεσα ορατό το προφίλ κάθε ασθενή, αλλά και το προφίλ συνταγογράφησης κάθε γιατρού, αν και το μέτρο είναι δυνητικό και όχι υποχρεωτικό. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο γιατρός επιλέξει την ξεχωριστή έκδοση συνταγής για τέσσερα ή περισσότερα φάρμακα, θα μπορεί να το κάνει.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα καταβληθούν σε 36 ισόποσες δόσεις
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού


Σχετικά άρθρα

Διάλογος για το μέλλον της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα
Με στόχο τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης νοσοκομείου
Έρχεται η Πολιτιστική Συνταγογράφηση
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού
Πλήρης ψηφιοποίηση των συστημάτων που αφορούν το φάρμακο
Συζητήθηκε στη συνάντηση ΣΦΕΕ και Θ. Πλεύρη
Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN