Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Τέλος στις στρεβλώσεις της αγοράς φαρμάκων, επιθυμεί ο Βορίδης

10/7/2014 11:27:26 πμ
Η δαπάνη για τα φάρμακα δεν θα ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τις στρεβλώσεις του Συστήματος Υγείας αλλά και τους στόχους που έχει βάλει περιέγραψε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα "The Big Rethink for Europe, The Big Turning Point for Greece", που έγινε την Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο.

"Επανασχεδιάζουμε το πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον, όπου οι επιχειρήσεις θα δύνανται να σχεδιάζουν και να προγραμματίζουν με σιγουριά, ενώ θα δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της κλινικής και φαρμακευτικής έρευνας και επιχειρηματικότητας, υλοποιώντας μια σειρά από πρωτοβουλίες στον τομέα της έγκρισης φακέλων, κλινικών μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων" περιέγραψε ο υπουργός το σχέδιο δράσης της Αριστοτέλους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στο πεδίο της Υγείας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ομιλία του και στις στρεβλώσεις που υπήρχαν και που οδήγησαν σε δυσθεώρητη φαρμακευτική δαπάνη. Ανέφερε ενδεικτικά αναποτελεσματικό σύστημα τιμολόγησης, σπατάλη, ανυπαρξία συστημάτων ελέγχου, καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των φακέλων νέων φαρμάκων και στην τιμολόγηση, χρέη και καθυστερήσεις στις πληρωμές.

"Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη έφτασε ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 1.9% και σε συνολική δαπάνη στο 2.4%, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ είναι 1.5% και 1% αντίστοιχα" σημείωσε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι στόχος πλέον είναι "να επαναφέρουμε τα επίπεδα της δαπάνης στα δημοσιοοικονομικά δεδομένα της χώρας και στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών".

Ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης σημείωσε με έμφαση ότι "η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που σήμερα υμνείται στο σύνολό της, όταν αρχικώς είχε εισαχθεί, είχε συναντήσει σφοδρότατες αντιδράσεις γιατί σήμαινε στην πραγματικότητα τη μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς. Τώρα, πολλές από τις παρεμβάσεις που κάνουμε, παρότι έχουμε έναν χαρακτήρα εξορθολογισμού, όταν εφαρμόζονται εξίσου επιφέρουν σφοδρές αντιδράσεις. Νομίζω, ότι η Ελλάδα στο σημείο αυτό είναι μία χώρα εξαιρετικά συντηρητική και το λέω εγώ με την κακή έννοια του όρου, γιατί ο συντηρητισμός κατά τη δική μου άποψη είναι πολύ καλό πράγμα. Είναι συντηρητική στις κακές της πρακτικές, δεν θέλει σαφώς, αν υπάρχει σημαντικό σημείο αντίστασης, όταν μετακινούμαστε σε κάτι καλύτερο" κατέληξε ο υπουργός.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την παροχή υπηρεσιών συνταγογράφησης και χορήγησης θεραπείας
Ένα νέο ψηφιακό ερωτηματολόγιο για την υγεία των πνευμόνων






Σχετικά άρθρα

Νέα λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών από τον ΕΟΦ
Περιλαμβάνει 98 φαρμακευτικά σκευάσματα
ΙΣΑ: Εγκληματική η παραπληροφόρηση για τα «εμβόλια στρεπτόκοκκου»
Ο Σύλλογος δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την καλλιέργεια του αντιεμβολιαστικού κλίματος
Επιβαρυντικά τα κόστη της θεραπείας για την πολλαπλή σκλήρυνση
Σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα σε ασθενείς από την ΠΟΑμΣΚΠ και την IQVIA
Αγορές φαρμάκων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον ΙΦΕΤ
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας διασφαλίζεται η διαφάνεια και αποφεύγονται οι τριγωνικές συναλλαγές