Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Τεκμηρίωσέ το! (1)

9/11/2011
Ψευδάργυρος και κοινό κρυολόγημα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


  • Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται πρωταρχικά από ρινοϊούς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χαμηλό πυρετό, ανησυχία, ρινική καταρροή, βήχα, κόπωση, αδιαθεσία, μείωση της γεύσης και της όσφρησης, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, καθώς και κοκκίνισμα των ματιών. Είναι μία από τις πλέον κοινές ασθένειες και, μολονότι τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι ήπια και ανεκτά, οι ασθενείς πολύ συχνά αποζητούν ιατρική βοήθεια, χρησιμοποιούν φάρμακα και χάνουν χρόνο από τη δουλειά ή το σχολείο.
  • Το κρυολόγημα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ορισμένες επιπλοκές, όπως ωτίτιδα και βρογχίτιδα, ενώ άλλοτε μπορεί να προκαλέσει δευτερογενείς λοιμώξεις, όπως στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, πνευμονία, χρόνια βρογχίτιδα και λαρυγγίτιδα.

Η ιδέα ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι αποτελεσματικός ξεκίνησε από μια αμφισβητούμενη μελέτη του 1984, που έδειξε ότι μπορεί να μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος. Ακολούθησαν άλλες μελέτες με αντικρουόμενα συμπεράσματα, ενώ προτάθηκαν διάφορες βιολογικές ερμηνείες του φαινομένου, που υποστηρίζουν πως ο ψευδάργυρος εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού ή την προσκόλλησή του στις μεμβράνες της ρινικής κοιλότητας.
Το Cohrane Collaboration (Ίδρυμα για την Τεκμηριωμένη Πληροφόρηση στον Χώρο της Υγείας) πραγματοποίησε μια μετα-ανάλυση προκειμένου να επιβεβαιώσει η να απορρίψει τη θετική αυτή σχέση μεταξύ χρήσης του ψευδαργύρου και αντιμετώπισης του κοινού κρυολογήματος.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη συγκριτική αξιολόγηση 15 μελετών και κλινικών δοκιμών που αφορούσαν 1.360 άτομα είναι πως όταν ο ψευδάργυρος λαμβάνεται μέσα στην πρώτη μέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, τότε μειώνεται σημαντικά τόσο η ένταση όσο και η χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος (οι καθημερινές δόσεις ψευδαργύρου κυμαίνονταν από 30 έως 160mg την ημέρα).
Τα παιδιά που έπαιρναν σιρόπι ή παστίλιες ψευδαργύρου (15mg κάθε μέρα) προληπτικά επί πέντε μήνες ή περισσότερο, κρυολόγησαν λιγότερο συχνά και έχασαν λιγότερες ώρες μαθημάτων. Επίσης, ο ψευδάργυρος μείωσε τη χρήση αντιβιοτικών στα παιδιά.
Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως δυσάρεστη γεύση στο στόμα ή ναυτία, ενώ διαπίστωνε ότι είναι δύσκολο να γίνει μια γενική σύσταση, επειδή προς το παρόν δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα για την άριστη δόση, τη μορφή ή τη χρονική διάρκεια της θεραπείας με ψευδάργυρο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"