Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Θα πληρώνονται για να εγγράψουν στον προσωπικό γιατρό τους πολίτες
Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή
Faran: Επεκτείνεται στην καρδιολογία με πέντε κλασικά και δοκιμασμένα προϊόντα
Η συμφωνία προβλέπει την αποκλειστική διάθεσή τους
Π. Ζαρογουλίδης: Θα πρέπει να μείνουμε μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες
Ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας τοποθετήθηκε με αφορμή την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Τα σημαντικότερα θέματα υγείας του 2007 κατά τον WHO

21/12/2007
Στοιχεία και γεγονότα που σημάδεψαν το έτος που φεύγει.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 


Όλο και πιο πολλές χώρες παρουσιάζονται έτοιμες να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας πανδημίας γρίπης.

 


Θανατηφόρα κρούσματα Ebola και Marburg σημειώθηκαν τη χρονιά που πέρασε σε χώρες της κεντρικής Αφρικής.

 

Οργανισμοί υγείας και ανθρωπιστικές οργανώσεις διαφύλαξαν την υγεία των ανθρώπινων πληθυσμών, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο των ασθενειών.

 

Διεθνής δραστηριοποίηση για την εξάλειψη της "μητρικής θνησιμότητας".

 

 

Μαζικοί εμβολιασμοί κατά του ιού που προκαλεί τον κίτρινο πυρετό.Ενημέρωση των διεθνών κανονισμών υγείας.
Μείωση κατά 80% των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας, σε σχέση με το 2006.

 Σημαντικά τα οικονομικά οφέλη από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης.

 

Μείωση κατά 91% των θανάτων από ιλαρά.

Εγκυρότερα στατιστικά δεδομένα σχετικά με τον HIV.

Οι ανησυχίες για την επανεμφάνιση μιας πανδημικής γρίπης, η έξαρση του Ebola, του Marburg και άλλων μολυσματικών ασθενειών και τα υψηλά ποσοστά γυναικών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας σε αναπτυσσόμενες χώρες, ήταν μερικά από τα γεγονότα στο χώρο της υγείας που σημάδεψαν το 2007.
Πρόοδος σημειώθηκε στην αντιμετώπιση του κίτρινου πυρετού σε χώρες της Αφρικής και εντάθηκαν οι προσπάθειες για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και της φυματίωσης.
Γεγονότα όπως η σημαντική μείωση των θανάτων από ιλαρά στην Αφρική και η δημοσίευση νέων, εγκυρότερων στατιστικών στοιχείων σχετικά με την πανδημία του HIV, απασχόλησαν επίσης την επικαιρότητα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), τα 10 θέματα στο χώρο της υγείας με το μεγαλύτερο ιατρικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο για τη χρονιά που πέρασε ήταν τα εξής:

• Γρίπη των πτηνών και ετοιμότητα για μια πιθανή πανδημία: Το ενδεχόμενο της εμφάνισης μιας πανδημικής «γρίπης των πτηνών» απασχόλησε και φέτος την επιστημονική κοινότητα, τις κυβερνήσεις και την επικαιρότητα, καθώς νέα κρούσματα του ιού H5N1 εκδηλώθηκαν σε αρκετές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 200 από το Δεκέμβριο του 2003.
Τα καλά νέα είναι ότι όλο και πιο πολλές χώρες παρουσιάζονται έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έχοντας συγκεντρώσει προμήθειες σε αντιγριπικά εμβόλια και άλλα φάρμακα και έχοντας λάβει μια σειρά μέτρων.

Εξάρσεις του Ebola και του Marburg: Θανατηφόρα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού, εξαιτίας των ιών Ebola και Marburg, σημειώθηκαν τη χρονιά που πέρασε σε χώρες της κεντρικής Αφρικής, όπως η Δημοκρατία του Κονγκό και η Ουγκάντα. Διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις υγείας βοήθησαν στην τήρηση μέτρων για τον έλεγχο και τον περιορισμό της εξάπλωσης των ασθενειών. Παράλληλα η διαπίστωση ότι η πηγή του ιού Marburg ήταν μολυσμένες νυχτερίδες, οδήγησε στην καλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών της ασθένειας.

Δραστηριοποίηση οργανώσεων υγείας σε έκτακτα περιστατικά: Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις υγείας ανά την υφήλιο δραστηριοποιήθηκαν και φέτος προκειμένου να παράσχουν τεχνική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε ανθρώπους, των οποίων οι χώρες επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και πολέμους. Ο σεισμός στο Περού, οι πλημμύρες στη δυτική Αφρική, οι κυκλώνες στο Μπαγκλαντές και η μετακίνηση ιρακινού πληθυσμού από τις εστίες συγκρούσεων ήταν μερικές από τις περιπτώσεις, στις οποίες συνέβαλλαν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, διαφυλάσσοντας την υγεία των ανθρώπινων πληθυσμών και εξασφαλίζοντας τον έλεγχο των ασθενειών.

Αργός ρυθμός μείωσης της «μητρικής θνησιμότητας»: Επαναβεβαιώθηκε και φέτος ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες τα ποσοστά θανάτου γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γέννας, παραμένουν υψηλά. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, οι θάνατοι από το 1990 ως το 2005 μειώθηκαν με ρυθμό 1% μόνο ανά έτος, ποσοστό που απέχει σημαντικά από το επιδιωκόμενο 5,5% ανά έτος που έθεσε ο ΟΗΕ. Από την άλλη μεριά εντάθηκαν οι προσπάθειες για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, μέσα από διεθνείς συσκέψεις και δραστηριότητες ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του κίτρινου πυρετού: Οι παγκόσμιοι εταίροι υγείας κινητοποιήθηκαν τη χρονιά που πέρασε για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κίτρινου πυρετού σε φτωχές χώρες της δυτικής Αφρικής, προωθώντας προγράμματα μαζικού εμβολιασμού κατά του ιού που προκαλεί τη θανατηφόρο ασθένεια.

Τροποποίηση Διεθνών Κανονισμών Υγείας: Η ανάγκη για διασφάλιση της διεθνούς υγείας, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, οδήγησε τον περασμένο Ιούνιο στην αναθεώρηση των υπαρχόντων κανονισμών υγείας. Συγκεκριμένες οδηγίες δίνουν πλέον σαφείς κατευθύνσεις στις χώρες, ώστε να μπορούν έγκαιρα να αναφέρουν στους διεθνείς οργανισμούς και να ελέγχουν κρούσματα ασθενειών, εξασφαλίζοντας έτσι την απομόνωση των περιστατικών και την αποφυγή της επανεμφάνισής τους.

Πρόοδος στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας: Μετά από εντατικές προσπάθειες, τα κρούσματα της πολιομυελίτιδας τύπου-1 σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν φέτος κατά 80% σε σχέση με το 2006. Μαζικοί εμβολιασμοί 40 εκατομμυρίων παιδιών στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν καθώς και μέτρα που πάρθηκαν στην Ινδία και στη Νιγηρία κατόρθωσαν να περιορίσουν κατά πολύ την ασθένεια. Παρ’ όλα αυτά όμως επιπλέον προσπάθειες χρειάζεται να καταβληθούν από τις διεθνείς οργανώσεις και νέοι οικονομικοί πόροι χρειάζεται να συγκεντρωθούν μέσα στο 2008, προκειμένου για την εξάλειψή της.

Οικονομικά οφέλη από την καταπολέμηση της φυματίωσης: τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από οργανώσεις για την καταπολέμηση της φυματίωσης, αναδεικνύουν τα σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις χώρες που πλήττονται, από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σε σχέση με τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ετησίως για την εκ’ των υστέρων θεραπευτική αντιμετώπισή της. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, σημειώθηκε φέτος σημαντική μείωση του αριθμού κρουσμάτων φυματίωσης αλλά απ’ την άλλη διαπιστώθηκαν και νέες περιπτώσεις ανθεκτικότητας της ασθένειας στα υπάρχοντα φάρμακα.

Σημαντική μείωση των θανάτων από ιλαρά: Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι θάνατοι παιδιών στην Αφρική από ιλαρά μειώθηκαν κατά 91% στο διάστημα από το 2000 έως το 2006, έπειτα από μαζικούς εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα αυτό. Επόμενο στόχο αποτελεί πλέον η νότια Ασία, στην οποία τα ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο είναι ακόμα αρκετά υψηλά.

Πιο ακριβείς εκτιμήσεις για HIV/AIDS: Νέα και πιο έγκυρα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό κρουσμάτων του HIV σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν μια μείωση στις μολύνσεις από τον ιό και αναδεικνύουν παράλληλα την ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες σε 8 χώρες της Αφρικής, οι οποίες συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή το 1/3 του παγκόσμιου αριθμού νέων κρουσμάτων και θανάτων από AIDS.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Της νέας ελληνικής εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής με branded και κλινικά μελετημένα συστατικά


Σχετικά άρθρα

Έρευνα για τη μακροχρόνια καθημερινή λήψη παρακεταμόλης
Αυξάνει την αρτηριακή πίεση
Ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με 4η δόση στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60
Σύμφωνα με την ΕΠΕ, η μάσκα θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε όλα τα μεταφορικά μέσα
Έφτασαν στην Ευρώπη οι πρώτες δόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων
Ενώ ο ΕΜΑ ξεκινά την αξιολόγηση του Imvanex
Covid-19: Μεγαλύτερη προστασία από την παραλλαγή Όμικρον προσφέρει η υβριδική ανοσία
Ο εμβολιασμός ενισχύει σημαντικά την ανοσία σε ασθενείς που είχαν ήδη νοσήσει