Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Τα πληθυσμιακά/χωροταξικά κριτήρια είναι συμβατά με τη νομοθεσία της Ε.Ε.»

1/6/2010
Νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ του ισχύοντος καθεστώτος στα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (1/6/2010) δικαιολογεί πλήρως, εκ νέου, τη διατήρηση των πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίων στην ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων, με το αιτιολογικό της προάσπισης της δημόσιας Υγείας.

 

Συγκεκριμένα, η εκδίκαση των υποθέσεων C-570/07 και C-571/07, που αφορούσε προσφυγή έναντι των κριτηρίων αυτών στην περιοχή Αστούριας της Ισπανίας, κατέληξε στο εξής πόρισμα:

 

 

«Τα γεωγραφικά και δημογραφικά όρια που καθορίζει η νομοθεσία των Αστουριών για την ίδρυση νέων φαρμακείων συνιστούν περιορισμό της ελευθερίας εγκαταστάσεως.

 

Συμβιβάζονται πάντως με το δίκαιο της Ένωσης, υπό τον όρο ότι μπορούν να διαρρυθμιστούν κατά τρόπο ώστε να μην εμποδίζουν, στις ζώνες που εμφανίζουν ιδιαίτερα δημογραφικά χαρακτηριστικά, την ίδρυση επαρκούς αριθμού φαρμακείων ικανών να εξασφαλίσουν τη δέουσα φαρμακευτική υπηρεσία».

 

 

Η συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία για το φαρμακευτικό επάγγελμα και να αποτελέσει ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του ελληνικού φαρμακείου, στο πλαίσιο αντίστοιχης εκδίκασης προσφυγής που θα εξετάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 15 Ιουνίου 2010.

 

 

Διαβάστε/Κατεβάστε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ελληνικά, .pdf)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη του Γιάννη Μαλλιαρού, προέδρου του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ
Νέα μελέτη από την AESGP αποκαλύπτει






Σχετικά άρθρα

ΕΟΦ: Η ισχύουσα διαδικασία για τις ατομικές παραγγελίες φαρμάκων
Όταν αυτά δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα
Η τεχνητή νοημοσύνη συμμετέχει και στην έκδοση συνταγών
Ένα μοναδικό project δοκιμάζεται τώρα στη Γιούτα των ΗΠΑ
Περισσότερα από 5.000 φαρμακεία συμμετέχουν στη δράση κατά της παχυσαρκίας
Και έχουν «σύμμαχο» φυλλάδιο με οδηγίες για τους ασθενείς από τον ΠΦΣ
Νέες χονδρικές τιμές σε 30 ΜΗΣΥΦΑ από τις 2 Ιανουαρίου
Αφορούν κυρίως συχνά προβλήματα υγείας