Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα ψηφιακά SPC προωθεί ο ΕΜΑ

21/5/2021 2:20:17 μμ
Η θέση της PGEU για την ορθή χρήση τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα ψηφιακά φύλλα οδηγιών και Περιλήψεις Χαρακτηριστικών των Προϊόντων (ePI) προωθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, με στόχο αυτά να χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη εναρμονισμένα.

Τα ψηφιακά αρχεία θα προσαρμοστούν στο νομοθετικό πλαίσιο και θα παρέχονται ανοιχτά στους ενδιαφερομένους, ενώ έχουν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία και στις ρυθμιστικές διαδικασίες των οργανισμών φαρμάκων.

Η PGEU δημοσιεύει τη θέση της απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, αναφέροντας ότι υποστηρίζει σθεναρά τη χρήση τους. Σημειώνει ωστόσο ότι τα έντυπα αντίστοιχα έγγραφα πρέπει να διατηρηθούν, για όσους δεν διαθέτουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις σχετικές γνώσεις.

Στα οφέλη των ePI η PGEU καταγράφει μεταξύ άλλων:
  • Διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στην αντικειμενική πληροφόρηση σχετικά με τη λήψη φαρμάκων στο σπίτι, ενώ καλύπτουν και τις ανάγκες ειδικών περιπτώσεων, π.χ. ατόμων με προβλήματα όρασης.
  • Προσφέρουν καλύτερη σύνδεση και οπτικοποίηση των πληροφοριών για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.
  • Συμβάλλουν στη διασύνδεση των συστημάτων ψηφιακής υγείας, π.χ. σε ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κτλ. 
Οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί δεσμεύονται να συμβάλλουν στην ορθή εφαρμογή των ePI μέσα στα φαρμακεία τους υπό την προϋπόθεση όμως ότι η σχετική πλατφόρμα που θα τα φιλοξενεί πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα και όχι για προωθητικά μηνύματα. Αυτό συνεπάγεται ότι εφαρμογές τρίτων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν δικές τους πληροφορίες στα ePI των φαρμάκων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών






Σχετικά άρθρα

TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών