Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Τα ψηφιακά SPC προωθεί ο ΕΜΑ

21/5/2021 2:20:17 μμ
Η θέση της PGEU για την ορθή χρήση τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα ψηφιακά φύλλα οδηγιών και Περιλήψεις Χαρακτηριστικών των Προϊόντων (ePI) προωθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, με στόχο αυτά να χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη εναρμονισμένα.

Τα ψηφιακά αρχεία θα προσαρμοστούν στο νομοθετικό πλαίσιο και θα παρέχονται ανοιχτά στους ενδιαφερομένους, ενώ έχουν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία και στις ρυθμιστικές διαδικασίες των οργανισμών φαρμάκων.

Η PGEU δημοσιεύει τη θέση της απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, αναφέροντας ότι υποστηρίζει σθεναρά τη χρήση τους. Σημειώνει ωστόσο ότι τα έντυπα αντίστοιχα έγγραφα πρέπει να διατηρηθούν, για όσους δεν διαθέτουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις σχετικές γνώσεις.

Στα οφέλη των ePI η PGEU καταγράφει μεταξύ άλλων:
  • Διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στην αντικειμενική πληροφόρηση σχετικά με τη λήψη φαρμάκων στο σπίτι, ενώ καλύπτουν και τις ανάγκες ειδικών περιπτώσεων, π.χ. ατόμων με προβλήματα όρασης.
  • Προσφέρουν καλύτερη σύνδεση και οπτικοποίηση των πληροφοριών για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.
  • Συμβάλλουν στη διασύνδεση των συστημάτων ψηφιακής υγείας, π.χ. σε ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κτλ. 
Οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί δεσμεύονται να συμβάλλουν στην ορθή εφαρμογή των ePI μέσα στα φαρμακεία τους υπό την προϋπόθεση όμως ότι η σχετική πλατφόρμα που θα τα φιλοξενεί πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα και όχι για προωθητικά μηνύματα. Αυτό συνεπάγεται ότι εφαρμογές τρίτων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν δικές τους πληροφορίες στα ePI των φαρμάκων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια κρίσιμη παράμετρο ανέδειξε έρευνα του CPE
Να προωθηθεί ως εργαλείο υποστήριξης και όχι ως υποκατάστατο των φαρμακοποιών






Σχετικά άρθρα

UCB: Το bimekizumab στη ψωριασική αρθρίτιδα και την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα
Έδειξε διαρκή αποτελεσματικότητα και έλεγχο της φλεγμονής
Mazdutide: Το νέο πολυαναμενόμενο φάρμακο για την παχυσαρκία
Είναι ο πρώτος στον κόσμο διπλός αγωνιστής GLP-1 και GCG
Νέα ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία για σπάνια οφθαλμική βλάβη
Οι ασθενείς ζητούν από την J&J να καταθέσει Αίτηση 'Αδειας Βιολογικών Προϊό
Νέα δεδομένα για τις μη μεταδοτικές παθήσεις από τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης
Προκαλούν 1,8 εκατ. θανάτους και κοστίζουν 514 δισ. δολάρια τον χρόνο