Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Η Sanofi διορίζει νέους επικεφαλής σε σημαντικές θέσεις
Το Τμήμα Consumer Healthcare αναλαμβάνει η Julie Van Ongevalle
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: Στη μάχη για την έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών κατά της COVID-19
Ξεκινάει η πρώτη κλινική μελέτη παγκοσμίως για δυνητική θεραπεία αντισωμάτων
Ξεκίνησαν οι ανακλήσεις μετφορμίνης στις ΗΠΑ εξαιτίας NDMA
Το φάρμακο χορηγείται για τον έλεγχο του σακχάρου


Τα μαξιλάρια του καναπέ κλέβουν τον έρωτα από τους νέους

21/2/2018 11:12:42 πμ
Η νέα ασθένεια της εποχής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι άνδρες, κάτω των 30 ετών, επισκέπτονται τους ανδρολόγους καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Τα στοιχεία δείχνουν πως αυτά τα προβλήματα δεν συνδέονται με την ψυχολογική τους κατάσταση ή την ποιότητα της σχέσης τους.

Τι «σκοτώνει» επομένως τη στύση τους;

Η απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται στα μαξιλάρια του καναπέ. «Όλο και πιο συχνά με επισκέπτονται νέοι άνθρωποι, ακόμη κι από την ηλικία των 30, με προβλήματα στύσης που είναι αγγειακά, δηλαδή οργανικά», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας. «Παλιότερα μια ανάλογη εικόνα θα την έβλεπε κανείς μετά τα 50. Καθοριστικό ρόλο για αυτή την εξέλιξη έχει παίξει σίγουρα η καθιστική ζωή που συνδυάζεται συνήθως με φαγητό και αναπόφευκτα οδηγεί στην παχυσαρκία».

Αυτοί οι νέοι άνθρωποι έχουν χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες της Αμερικής ως couch potatoes, δηλαδή «πατάτες του καναπέ». Πρόκειται δηλαδή για όσους λατρεύουν να ξαπλώνουν με τις ώρες στον καναπέ τους, να βλέπουν τηλεόραση, να σερφάρουν στον υπολογιστή, τρώγοντας παράλληλα.

Πώς όμως αυτές οι καθημερινές συνήθειες υπονομεύουν τη στυτική ικανότητα;

Σύμφωνα με τον κ. Ρόκκα, «η καθιστική ζωή είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν βλάβες στα αγγεία. Προκαλεί στενώσεις και μειώνει την ελαστικότητά τους. Δεν πηγαίνει αρκετό αίμα στο πέος, ούτε αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα μια χαλαρή στύση. Τα περισσότερα κιλά μειώνουν επίσης τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Επηρεάζεται έτσι η επιθυμία, μειώνεται η αυτοεκτίμηση, το πώς βλέπεις το σώμα σου, τον εαυτό σου… Μπαίνει δηλαδή κανείς σε έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο εμπλέκεται τελικά και το οργανικό και το ψυχολογικό αίτιο».


Σύμφωνα με ερευνητές της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, η αλλαγή στον τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και αερόβια άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι ή χορό, μπορεί να μειώσει ή και να αναστρέψει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στο καρδιαγγειακό, ακόμη και σε μεσήλικες «πατάτες του καναπέ».


Επιπλέον, «όπως κάθε άνδρας που αναφέρει πρόβλημα στύσης, έτσι και ένας νέος, θα υποβληθεί αρχικά σε πεϊκό doppler ώστε να μετρηθεί η κυκλοφορία του αίματος κι αν η κυκλοφορία του αίματος είναι κακή, θα λάβει την ανάλογη θεραπεία», τονίζει ο Κωνσταντίνος Ρόκκας. «Οι διαθέσιμες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα από το στόμα, ενδοπεϊκές ενέσεις ή κρουστικά κύματα που βοηθούν στην επαναγγείωση και διορθώνουν τις βλάβες των αγγείων του πέους. Το πόσο μόνιμα όμως θα είναι τα αποτελέσματα εξαρτάται και από τον ίδιο τον άνδρα. Γιατί εκτός από τη θεραπεία, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι καλό είναι να αλλάξει και τρόπο ζωής. Εφόσον αλλάξει τον τρόπο ζωής του, ασκείται, χάσει κιλά, τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι σίγουρο ότι θα κρατήσουν πάρα πολλά χρόνια».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εντυπωσιακά στοιχεία από τον Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας Γεώργιο Χρούσο


Σχετικά άρθρα

Ο ρόλος της Διατροφής στις Ρευματικές Παθήσεις
Μαρία Σκουρολιάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εντερικής και Παρεντερικής Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα
Οδηγίες για τη σωστή χρήση των κλιματιστικών απαιτούνται λόγω κορονοϊού
Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΙΣΑ κάνει συστάσεις προς όλους
Τα 6 απαραίτητα βήματα προστασίας για όσο διαρκεί η πανδημία
Από το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων CLEO
Παχυσαρκία: Παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό
Σύμφωνα με μελέτη σε ασθενείς κάτω των 60 ετών