Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τα εμβόλια Covid-19 δίχασαν την Ευρώπη

27/1/2021 12:54:01 μμ
Οργισμένη αντίδραση της Ε.Ε. εναντίον της AstraZeneca
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σάλος έχει ξεσπάσει μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. μετά την απόφαση της AstraZeneca να παραδώσει μόλις 31 εκατ. δόσεις του εμβολίου της έως τα τέλη Μαρτίου αντί των 80 εκατ. που είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Πρόκειται δηλαδή για μια μείωση που ξεπερνάει το 50%.

Η Ε.Ε. επισημαίνει ότι έχει δώσει ήδη προκαταβολές για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις, ενώ το Βερολίνο προχωράει ένα βήμα παραπάνω ζητώντας ως «αντίποινα» να μην προχωρήσει η Pfizer σε παραδόσεις εμβολίων της στη Μ. Βρετανία.

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε ανακοίνωσή της χθες 27/1 ξεκαθαρίζει ότι το νέο χρονοδιάγραμμα που πρότεινε αιφνίδια η AstraZeneca δεν είναι αποδεκτό από την Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι έχει προχρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου και θέλει να δει τους καρπούς αυτής της επένδυσης. Επίσης η Ε.Ε. θέλει να γνωρίζει επακριβώς πόσεις δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca και αν και σε ποιον έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής.
Όλα αυτά συζητήθηκαν στο κοινό διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής και των 27 κρατών μελών με την AstraZeneca.

«Οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια δεύτερη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν οι δόσεις που παραγγέλθηκαν και προχρηματοδοτήθηκαν. Και θέλουμε να τηρηθούν πλήρως οι όροι του συμβολαίου μας», αναφέρει η Σ. Κυριακίδου.

Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη μέλη να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ένας μηχανισμός διαφάνειας των εξαγωγών, σύμφωνα με το οποίο όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια COVID-19 στην Ε.Ε. να προβαίνουν σε έγκαιρη κοινοποίηση κάθε φορά που επιθυμούν να εξαγάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες.

Την ίδια στιγμή γερμανικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίζει 8-10% αποτελεσματικότητα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και ότι δεν θα λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η πληροφορία ήρθε, σύμφωνα με τις εφημερίδες Handelsblatt και Bild, από στελέχη της κυβέρνησης που παρέμειναν ανώνυμοι.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας δήλωσε πάντως ότι «έχουν μπερδέψει τα νούμερα» με το ποσοστό των συμμετεχόντων στις μελέτες που ήταν 56-69 ετών (8%), σύμφωνα με τη dw.com. Παράλληλα η ίδια η εταιρεία απάντησε επικαλούμενη τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet». Σύμφωνα με αυτά, ηλικιωμένοι ενήλικες είχαν ισχυρή ανοσολογική ανταπόκριση στο εμβόλιο, με το 100% των ατόμων να παράγουν συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη 2η δόση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες», επισημαίνουν
«Δεν υπάρχει συσχέτιση» αποφάνθηκε η επιτροπή PRAC






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό