Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Τα βακτήρια είναι πιο πολύπλοκα από ό,τι νομίζαμε!

6/2/2018 1:08:53 μμ
Οι "πολεμικές" τους τακτικές θυμίζουν συμπεριφορές εξελιγμένων ζώων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με στρατηγική και συντονισμό λειτουργούν τα βακτήρια μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν θέλουν να αντιμετωπίσουν εχθρικούς μικρο-οργανισμούς, σύμφωνα με νέα έρευνα!


Για πρώτη φορά, επιστημονική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής την Ελληνίδα βιοχημικό Δέσποινα Μαυρίδου, έφεραν στο φως τις τακτικές που χρησιμοποιούν βακτήρια, όπως τα κοινά κολοβακτήρια E.coli, όταν «πολεμούν», τα οποία μας εκπλήσσουν με την αναπάντεχη πολυπλοκότητά τους.


Οι ερευνητές τροποποίησαν κατάλληλα τα βακτήρια, ώστε να λάμπουν με διακριτά χρώματα, κι έτσι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τη δραστηριότητά τους.

Αποκαλύφθηκε ότι τα βακτήρια δεν αντιμετωπίζουν όλα με τον ίδιο τρόπο τον «εχθρό»: άλλα είναι περισσότερο επιθετικά (εκκρίνοντας τοξίνες κατά των αντιπάλων τους) και άλλα πιο παθητικά. Μερικά στελέχη έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν έγκαιρα μια εχθρική τοξίνη και μάλιστα προειδοποιούν την υπόλοιπη αποικία τους, προκειμένου να επιτεθούν οργανωμένα και συντονισμένα!


 

Πρόκειται για μια οργανωμένη συμπεριφορά, η οποία είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα μόνο σε πολύ πιο εξελιγμένες μορφές ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως είναι τα κοινωνικά έντομα (μέλισσες, σφήκες), τα πουλιά και τα θηλαστικά που βγάζουν κραυγές συναγερμού, όταν υφίστανται επίθεση.


Η έκβαση δε της «μάχης» μπορεί να αναδείξει νικητές τα εχθρικά προς τον ανθρώπινο οργανισμό βακτήρια, που σημαίνει την πρόκληση λοίμωξης ή άλλης ασθένειας στον άνθρωπο.


Καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός φιλοξενεί ένα τεράστιο αριθμό βακτηρίων, ιδίως μέσα στο έντερο, συνεπάγεται ότι μέσα στο σώμα μας λαμβάνει χώρα ένας συνεχής βακτηριακός πόλεμος. Όπως δήλωσε η Δ. Μαυρίδου, η ερευνητική ομάδα της μελετά ήδη πώς τα βακτήρια χρησιμοποιούν τις τοξίνες για επίθεση ή αυτοάμυνα. «Ο πόλεμος μετά από πρόκληση μπορεί να είναι επωφελής», ανέφερε. «Πιθανότατα συμβαίνει μέσα στο έντερο, εκεί όπου τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλούς αντιπάλους για να τους επιτεθούν και να αλληλοεξοντωθούν».


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology".

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με έναν μοναδικό τρόπο δράσης






Σχετικά άρθρα

UCB: Το bimekizumab στη ψωριασική αρθρίτιδα και την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα
Έδειξε διαρκή αποτελεσματικότητα και έλεγχο της φλεγμονής
Mazdutide: Το νέο πολυαναμενόμενο φάρμακο για την παχυσαρκία
Είναι ο πρώτος στον κόσμο διπλός αγωνιστής GLP-1 και GCG
Νέα ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία για σπάνια οφθαλμική βλάβη
Οι ασθενείς ζητούν από την J&J να καταθέσει Αίτηση 'Αδειας Βιολογικών Προϊό
Νέα δεδομένα για τις μη μεταδοτικές παθήσεις από τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης
Προκαλούν 1,8 εκατ. θανάτους και κοστίζουν 514 δισ. δολάρια τον χρόνο