Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα αντισηπτικά χεριών έχουν παρενέργειες

7/9/2021 2:55:32 μμ
Σύμφωνα με τον FDA, έχουν γίνει πολλές αναφορές μετά το ξέσπασμα της πανδημίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε βασικό όπλο έναντι της νόσου COVID-19 και άλλων ιώσεων έχουν αναδειχθεί τα αντισηπτικά χεριών που από τις αρχές του 2019, που ξέσπασε η πανδημία σε Αμερική και Ευρώπη, χρησιμοποιούνται κατά κόρον, πολλές φορές την ημέρα από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινού.

Με τη χρήση τους να έχει συνεπώς αυξηθεί κατακόρυφα παγκοσμίως, έγιναν αντιληπτές και ορισμένες άγνωστες μέχρι τώρα ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Όπως διαπίστωσε ο Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), από την αρχή της πανδημίας έχει δεχθεί αυξανόμενες αναφορές για πονοκεφάλους, ναυτίες και ζαλάδες μετά την εφαρμογή αντισηπτικών που έχουν ως βάση τους το οινόπνευμα. Συμπεραίνει δε ότι αυτές σχετίζονται με το ότι η εφαρμογή γινόταν σε κλειστούς χώρους, χωρίς καλή κυκλοφορία του αέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ελέγχοντας τις αναφορές για τα αντισηπτικά χεριών από το 2010, όλες έχουν κατατεθεί στον Οργανισμό από το Μάρτιο του 2020. Επιπλέον, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο FDA, το Κέντρο Δηλητηριάσεων των ΗΠΑ από το 2018 έως το τέλος του 2020 έχει δεχθεί 299 κλήσεις που αφορούσαν την έκθεση σε αντισηπτικά χεριών. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των εκθέσεων είχαν ήπιες επιπτώσεις στην υγεία, υπήρχαν και ορισμένα περιστατικά που απαιτούσαν τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας.

Τι προτείνει ο FDA

  • Είναι προτιμότερο τα αντισηπτικά χεριών με βάση το οινόπνευμα να χρησιμοποιούνται σε καλά αεριζόμενους χώρους (π.χ. στο αυτοκίνητο με ανοιχτό το παράθυρο). Αυτή τη σύσταση κάνει ο FDA ειδικά στους επαγγελματίες υγείας που εφαρμόζουν αντισηπτικά πολλές φορές την ημέρα. Οι επαγγελματίες υγείας επίσης ενθαρρύνονται να συμβουλεύουν σχετικά και τους ασθενείς-πελάτες τους.
  • Πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με υψηλή θερμοκρασία, φωτιά ή σπινθήρες και στατικό ηλεκτρισμό, το αντισηπτικό πρέπει να έχει απορροφηθεί τελείως και τα χέρια να είναι εντελώς στεγνά.
  • Προσοχή στα ακατάλληλα προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνα συστατικά. Ο FDA παρέχει στους επαγγελματίες υγείας μια λίστα με τα απαγορευμένα συστατικά, ώστε να γνωρίζουν ποια προϊόντα πρέπει να προωθούν στους πελάτες τους.
  • Να φυλάσσονται μακριά από παιδιά. Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%
Ενέκρινε δύο σχετικά εμβόλια






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση