Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα αντικαταθλιπτικά επιβαρύνουν ψυχολογικά τους ασθενείς

5/3/2014 10:19:50 πμ
Νέα μελέτη εφιστά την προσοχή για όσους τα χρησιμοποιούν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Την ανησυχία τους εκφράζουν Βρετανοί επιστήμονες για όσους λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα,καθώς νέα μελέτη μελέτη απέδειξε πως οι παρενέργειες τους είναι πιο σοβαρές από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Λίβερπουλ, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι παρενέργειες για τους ασθενείς δεν είναι μόνο βιολογικές, όπως ναυτία, αύξηση του σωματικού βάρους κτλ, αλλά και ψυχολογικές και μάλιστα αρκετά σοβαρές.

Συγκεκριμένα, πολύ διαδεδομένες είναι οι ψυχολογικές παρενέργειες, όπως η συναισθηματική αδράνεια, οι δυσκολίες στη σεξουαλική ζωή και οι τάσεις αυτοκτονίας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.829 ατόμων, τα οποία έπαιρναν τακτικά αντικαταθλιπτικά, ενώ οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από αυτά παρουσίαζαν ψυχολογικά προβλήματα ακριβώς λόγω της χορήγησης των χαπιών αυτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τουλάχιστον οι μισοί από τους συμμετέχοντες (52%) δήλωσαν ότι αισθάνονταν πως είχαν χάσει τον εαυτό τους, το 42% ότι ένιωθε λιγότερα θετικά συναισθήματα και το 39% ότι δεν αισθανόταν ενδιαφέρον για τους άλλους.

Όπως αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο Τζον Ριντ, καθηγητή ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης, «η ιατρικοποίηση της θλίψης και της δυστυχίας έχει φτάσει σε παράξενα επίπεδα, καθώς σε ορισμένες χώρες τα αντικαταθλιπτικά πλέον χορηγούνται περίπου στο 10% του πληθυσμού».

Ο ίδιος τόνισε ότι το γεγονός αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και μάλιστα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις καθώς για πολλά χρόνια κάποιοι ειδικοί δεν ήθελαν να παραδεχτούν το γεγονός αυτό ή δεν του έδιναν τη σημασία που έπρεπε.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους