Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα ανεξάρτητα φαρμακεία θα επιβιώσουν έχει δείξει η αμερικανική εμπειρία

22/10/2019 3:31:10 μμ
Ο αντιπρόεδρος του «Specialty Pharmacies», Dan Steiber άνοιξε τα χαρτιά του κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ κ. Θανάσης Μουχτής με τον κ. Dan Steiber R.Ph. 
Στη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη στο χώρο των φαρμακευτικών προϊόντων, στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος και αρχισυντάκτης του κορυφαίου φαρμακευτικού περιοδικού Specialty Pharmacies, Dan Steiber κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου του ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ.
Στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων που φτάνει τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια οι ΗΠΑ κατέχουν το 45% του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη φαρμακευτική αγορά της Ελλάδας και της Ευρώπης αποτελούν προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι φαρμακοποιοί στην Αμερική αρκετά χρόνια πριν, τονίζοντας ότι αν θέλουμε να δούμε το μέλλον του φαρμακείου στην Ελλάδα, αρκεί να ανατρέξουμε στην ιστορία της φαρμακευτικής αγοράς της Αμερικής.

Εστιάζοντας καταρχάς στα Φάρμακα Ειδικού Χειρισμού (ΦΕΧ) όπως αποκαλούνται, αυτά που εδώ στην Ελλάδα κακώς τα αποκαλούμε ΦΥΚ -γιατί δεν είναι το οικονομικό κριτήριο που τα καθορίζει, αλλά ο ιδιαίτερος χειρισμός που αυτά απαιτούν- στην αμερικανική αγορά φθάνουν να είναι το 46% του συνόλου των φαρμάκων.
Οι πολυπλοκότητες στη διαχείριση των ΦΕΧ, οι συχνές παρενέργειές τους και οι απαιτήσεις για συχνή τροποποίηση της δόσης αποτελούν ταυτόχρονα και ευκαιρίες για τα ελληνικά φαρμακεία. Από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε γιατρούς διαπιστώθηκε ότι δεν πιστεύουν ότι τα παραδοσιακά φαρμακεία έχουν την ικανότητα και τεχνογνωσία να παρέχουν τα ΦΕΧ στους ασθενείς.

Εξαιτίας αυτού, έχουν δημιουργηθεί και αυξάνουν συνεχώς το μερίδιο αγοράς τους τα Specialty Pharmacies, τα οποία σε αντίθεση με τα παραδοσιακά φαρμακεία, διαθέτουν ομάδες εξειδικευμένων φαρμακοποιών, νοσοκόμων και γιατρών, οι οποίοι συνεργάζονται με τους ασθενείς και τους συνταγογράφους, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι τα πολύπλοκα αυτά φάρμακα δίδονται με ασφάλεια. Αυτά τα ειδικά φαρμακεία μειώνουν το κόστος για τους καταναλωτές, τους εργοδότες και τα κυβερνητικά προγράμματα, εξοικονόμηση που αναμένεται να φθάσει 250 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.
Τα ειδικά φαρμακεία στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας, της ασφάλειας και της εξοικονόμησης χρημάτων.

Αναφερόμενος στη συνέχεια για τα ανεξάρτητα φαρμακεία, είπε ότι αυτά αν και με χαμηλότερο τζίρο -το 1/3- σε σχέση με αυτά των μεγάλων αλυσίδων, επιβιώνουν γιατί είναι καινοτόμα και ξεχωρίζουν, γιατί εστιάζουν στον ασθενή και αυτό αποδεικνύεται από σχετικές έρευνες.

Οι σημαντικότεροι λόγοι είναι: Η προσωπική σχέση με το προσωπικό του φαρμακείου και τον φαρμακοποιό, η τοποθεσία, η γρήγορη εξυπηρέτηση και τέλος η πολυετής σχέση με το φαρμακείο.
'Αρα ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ανεξάρτητων φαρμακείων; Η διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής. Δηλαδή η παρακολούθηση των συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων, οι τυχόν αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, η σωστή λήψη τους, τα τυχόν προβλήματα, η υψηλή διαθεσιμότητα στον ασθενή, η δυνατότητα ελέγχων, όπως υπέρτασης, χοληστερόλης, σακχάρου, βάρους και η ανάπτυξη ενός οργανωμένου πλάνου που σχεδιάζεται από τον φαρμακοποιό και τελικά αποστέλλεται στο θεράποντα ιατρό.

Η αμοιβή των φαρμακοποιών για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών μπορεί να ποικίλει από 60 μέχρι 150 δολάρια την ώρα. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, τα φαρμακεία των μεγάλων αλυσίδων δεν προσφέρουν αυτήν την πρακτική φροντίδα στους ασθενείς τους.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι εμβολιασμοί και οι προκλήσεις που δημιουργεί η Amazon

Μια άλλη ευκαιρία για τα φαρμακεία είναι η παροχή των διαγνωστικών τεστ (για αναιμία, ουρολοιμώξεις, γρίπη, στρεπτόκοκκο) αλλά και η ανοσοποίηση. Στις ΗΠΑ για να μπορεί ένα φαρμακείο να παρέχει εμβολιασμούς, θα πρέπει ο φαρμακοποιός να εκπαιδεύεται για 3 ώρες κάθε 2 χρόνια.

Ένας άλλος τομέας είναι οι διαταραχές του μεταβολισμού από τη λήψη διαφόρων φαρμάκων. Οι συμβουλές για λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι πολύ σημαντικές για την αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή, γεγονός το οποίο εκτιμάται ως πολύ σημαντικό από ασφαλιστικές εταιρείες.

Εντωμεταξύ, η αλματώδης ανάπτυξη των διαδικτυακών φαρμακείων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το φαρμακείο της γειτονιάς. Τα ηλεκτρονικά φαρμακεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους διαδικτυακής τεχνολογίας στον τομέα της υγείας, υπογραμμίζει ο Dan Steiber. Μέχρι το 2023 το 10% των συνταγών θα είναι διαθέσιμο στους ασθενείς μέσω των ηλεκτρονικών φαρμακείων.

Ο μεγάλος παίκτης που είναι η Amazon κάνει αυθημερόν παραδόσεις σε 77 εκατομμύρια Αμερικανούς και κατέχει το 50% της ηλεκτρονικής αγοράς. Επίσης, η επένδυση του 1 δισ. δολαρίων που έκανε εξαγοράζοντας την εταιρεία PillPack ανέτρεψε τα δεδομένα και τις προοπτικές ακόμα και των τεράστιων αλυσίδων φαρμακείων όπως η Wallgreens Boots, CVS Health κ.λ.π. Απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις με τις ηλεκτρονικές παροχές, ο φαρμακοποιός του ανεξάρτητου φαρμακείου της γειτονιάς, μπορεί να αντιτάξει και να αναπτύξει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, το συναίσθημα μέσα από το ανθρώπινο πρόσωπο, την εύκολη πρόσβαση και την ασφάλεια της επιστημονικής φροντίδας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο