Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα ανδρογόνα στο οπλοστάσιο της θεραπείας κατά του καρκίνου του μαστού

16/4/2013 1:44:37 μμ
Εναλλακτική θεραπεία που βρίσκεται ακόμα σε εργαστηριακές μελέτες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 

Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν νέο μέσο καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού, τα ανδρογόνα (αντρικές ορμόνες φύλου), τα οποία προς το παρόν δίνουν καλά αποτελέσματα στις εργαστηριακές μελέτες.


Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι ορισμένοι καρκίνοι του μαστού αναπτύσσονται με τη συμβολή των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη), και το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού, η ταμοξιφαίνη, δρα αναστέλλοντας τη δράση των οιστρογόνων.


Ομάδα του πανεπιστημίου του Κολοράντο ανακάλυψε ότι πάνω από τα ¾ των καρκίνων του μαστού διαθέτουν και υποδοχείς ανδρογόνων στην επιφάνειά τους και ότι πολλές αντρικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, τροφοδοτούν την ανάπτυξη του όγκου.


Πιστεύουν λοιπόν ότι φάρμακα που αναστέλλουν αυτούς τους υποδοχείς θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο καταπολέμησης της ασθένειας, όπως ανακοινώθηκε από τον Αμερικανικό Σύλλογο για την Έρευνα στον Καρκίνο (American Association for Cancer Research). Αυτού του είδους η θεραπεία χρησιμοποιείται εξάλλου και κατά του καρκίνου του προστάτη.


Προσθέτοντας αντι-ανδρογόνα στο οπλοστάσιο κατά του καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς εκείνους που υποτροπιάζουν ενώ ακολουθούν θεραπεία με ταμοξιφαίνη και που έχουν υποδοχείς ανδρογόνων.


Αναμένεται λοιπόν να πραγματοποιηθούν και οι κλινικές μελέτες, καθώς ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν όντως μπορούν τα αντι-ανδρογόνα να αποτελέσουν τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, ωστόσο το ενδιαφέρον αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ανάμεσα στους ερευνητές.


Πηγή: BBC news

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους