Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Τα 10 φάρμακα με τις υψηλότερες πωλήσεις παγκοσμίως

1/6/2022 11:27:41 μμ
Σάρωσε τη φαρμακευτική αγορά το εμβόλιο Covid-19 των Pfizer/BioNTech
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στη λίστα των 10 πιο εμπορικών φαρμάκων για το 2021, που συντάσσει ετησίως το Fierce Pharma, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων στην ιστορία των φαρμακευτικών προϊόντων. Το πρώτο εμβόλιο που κυκλοφόρησε για να καταπολεμήσει την πανδημία, σημείωσε πωλήσεις ύψους 36,8 δισ. δολάρια και έστειλε –για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια– το σκεύασμα με adalimumab της AbbVie στη δεύτερη θέση της λίστας.

Ωστόσο το φάρμακο για τη ρευματοειδή και ψωριασική αρθρίτιδα, τη νόσο Crohn, την ψωρίαση κατά πλάκας κ.ά. της AbbVie  πέτυχε και το δικό του προσωπικό ρεκόρ, καθώς κατάφερε να ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια σε πωλήσεις για πρώτη φορά (έφτασε τα 20,7 δισ. παγκοσμίως). Τα υψηλά αυτά νούμερα όμως δεν είναι εύκολο να διατηρηθούν, καθώς βιο-ομοειδή στην Ευρώπη αρχίζουν πλέον και κερδίζουν έδαφος.

Στην 3η θέση της λίστας καταλαμβάνει με πωλήσεις 17,7 δισ. δολάρια το εμβόλιο Covid-19 της Moderna, μια εταιρεία που ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό προ πανδημίας.

Ακολουθεί το pembrolizumab της Merck & Co (ή MSD) που έφερε έσοδα 17,2 δισ. δολαρίων και καθίσταται το υψηλότερο σε πωλήσεις αντικαρκινικό φάρμακο σε όλον τον κόσμο. Σημειώνεται ότι οι ενδείξεις του επεκτάθηκαν μέσα στο 2021, ενώ μεγαλύτερη ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φέρει η χρήση του σε αρχικά στάδια της θεραπείας. 

Την πρώτη 5άδα συμπληρώνει το apixaban των Bristol Myers Squibb & Pfizer με πωλήσεις ύψους 16,73 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για φάρμακο κατά της κολπικής μαρμαρυγής, εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής που θα αντιμετωπίσει απειλές από γενόσημα αργότερα μέσα στη δεκαετία.

Την 6η θέση κατέχει και πάλι η Bristol Myers Squibb με το lenalidomide για το πολλαπλό μυέλωμα, το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο κ.ά. με τις πωλήσεις του να φτάνουν 12,8 δισ. δολάρια. Η εταιρεία όμως εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα πέσουν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, λόγω των γενοσήμων που κυκλοφορούν ήδη στην Ευρώπη.

Έβδομο στη λίστα, με πωλήσεις στα 9,8 δισ. δολάρια, είναι το φάρμακο ibrutinib των AbbVie και Johnson & Johnson για τη θεραπεία λευχαιμιών και λεμφωμάτων. Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο λαμπρό, καθώς το φάρμακο θα διατηρήσει την αποκλειστικότητά του για ακόμα μια δεκαετία.

Στην 8η θέση ακολουθεί το ustekinumab της Johnson & Johnson με πωλήσεις το 2021 στα 9,1 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το σημαντικότερο προϊόν της εταιρείας που ευθύνεται για το 10% περίπου των συνολικών εσόδων του ομίλου. Ενδείκνυται για την ψωρίαση κατά πλάκας, την ψωριασική αρθρίτιδα, τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Στην 9η θέση βρίσκεται ένα ηγετικό προϊόν στην αγορά των οφθαλμολογικών φαρμάκων, παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, το aflibercept των Regeneron και Bayer με πωλήσεις ύψους 8,9 δισ. δολάρια.

Τέλος στη 10η θέση ο συνδυασμό bictegravir/emtricitabine/tenofovir έναντι του HIV σημείωσε για την Gilead Sciences πωλήσεις 8,6 δισ. δολαρίων. Το φάρμακο, προ της πανδημίας, κατείχε τη θέση του πιο εμπορικού φαρμακευτικού προϊόντος έναντι λοιμωδών νόσων παγκοσμίως.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν






Σχετικά άρθρα

Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Η Pharma Q συμμετείχε στο Hellas Pharm 2024
Παρείχε επιστημονική ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της Q Pain και Μαστίχα Χίου σε σκόνη 1050 mg
Δυναμική Φαρμακαποθήκη: Μεγάλη προσέλευση στο περίπτερό της στην Hellas PHARM 2024
Εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα της εταιρείας ήταν εκεί