Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Καθημερινή Health Summit: Σε εξέλιξη 281 μελέτες παγκοσμίως που αφορούν τη mRNA
Η τεχνολογία χαρακτηρίστηκε «επανάσταση»
ΕΦΕΧ: Ετοιμάζει ενημερωτική καμπάνια για την αξία της αυτοφροντίδας
Το θέμα συζητήθηκε με την αν. υπουργό Υγείας Α. Γκάγκα

Σύσταση για εμβολιασμό έναντι του ροταϊού από Ευρωπαϊκούς παιδιατρικούς Οργανισμούς

29/5/2008
Στόχος η διαφύλαξη της υγείας των παιδιών και η μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης που σχετίζεται με την οξεία γαστρεντερίτιδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Από τον
Βασίλη Βενιζέλο

Ο ροταϊός που «πλήττει» τα περισσότερα παιδιά μικρής ηλικίας μπορεί να προκαλέσει στους πάσχοντες σοβαρή διάρροια και έμετο, ενώ δεν είναι λίγα τα παιδιά που οδηγούνται στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί, αφού η πάθηση μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα εμβόλια που διατίθενται είναι αποτελεσματικά, έχουν καλό προφίλ ασφαλείας και μπορούν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του υπάρχοντος Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Με το εμβόλιο έναντι του ροταϊού πρέπει να «θωρακιστούν» όλα τα υγιή παιδιά. Τη σύσταση αυτή έκαναν εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων (ESPID) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παιδιατρικών Λοιμώξεων που διεξήχθη πρόσφατα στην Αυστρία.

«Ο ροταϊός αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό», δήλωσε ο Dr. Timo Vesikari, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Tampere της Φινλανδίας και ένας εκ των βασικών συντακτών των συστάσεων. Η σύσταση δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Paediatric Gastroenterology and Nutrition.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή, «ο εμβολιασμός προσφέρει υψηλή προστασία έναντι οποιασδήποτε γαστρεντερίτιδας, συμπεριλαμβανομένης και της σοβαρής μορφής της που οφείλεται σε ροταϊό». Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο νοσούν 3,6 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, από τα 23,6 εκατομμύρια που κατοικούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων Δημήτρης Καφετζής: «Η Ευρωπαϊκή σύσταση αποτελεί εξαιρετικό νέο. Ο μαζικός εμβολιασμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει την επιβάρυνση που προκαλεί κάθε χειμώνα η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό, καθώς και να οδηγήσει στην πρόληψη αυτής της ασθένειας στα παιδιά».

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες οι οποίοι έκαναν την παραπάνω σύσταση στοχεύουν στη μείωση της νοσηρότητας και της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης που σχετίζεται με την ασθένεια από ροταϊό.

Ο ροταϊός που «πλήττει» τα περισσότερα παιδιά μικρής ηλικίας μπορεί να προκαλέσει στους πάσχοντες σοβαρή διάρροια και έμετο, ενώ δεν είναι λίγα τα παιδιά που οδηγούνται στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί, αφού η πάθηση μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα εμβόλια που διατίθενται είναι αποτελεσματικά, έχουν καλό προφίλ ασφαλείας και μπορούν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του υπάρχοντος Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.


Συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας

Οι συστάσεις των Ευρωπαίων ειδικών για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι του ροταϊού έχουν ως ακολούθως:

- Ο εμβολιασμός έναντι του ροταϊού συστήνεται για όλα τα υγιή παιδιά στην Ευρώπη. Τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο και την πρόληψη της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό και τη νοσηλεία των παιδιών.

- Το εμβόλιο για τον ροταϊό μπορεί να συμπεριληφθεί σε όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εμβολιασμού, αφού μπορεί να χορηγηθεί είτε μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα παιδιατρικά εμβόλια.

- Η πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του ροταϊού πρέπει να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 12 εβδομάδων. Ο εμβολιασμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την ηλικία των 6 μηνών.

Όπως επισημαίνουν, ο ροταϊός αποτελεί τη βασικότερη αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας (διάρροια και έμετος). Έρευνα που διεξήχθη σε νοσοκομεία της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Μεγάλης Βρετανίας διερεύνησε την επιβάρυνση που προκαλεί η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό σε παιδιά κάτω των 5 ετών κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου 19 μηνών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ροταϊός ευθύνεται για το 56,2% των νοσηλειών σε νοσοκομεία και το 32,8% των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, λόγω οξείας γαστρεντερίτιδας.

Η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και το 18% των περιστατικών συμβαίνει σε παιδιά κάτω των 6 μηνών. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι 53% των παιδιών που νοσηλεύονται με γαστρεντερίτιδα από ροταϊό είναι ηλικίας 6 μηνών και λιγότερο. Προηγούμενες μελέτες, που έχουν γίνει και στην Ελλάδα, έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δυναμικές επενδύσεις για τους τομείς Υγείας και Συμπληρωμάτων Διατροφής


Σχετικά άρθρα

Ν. Χρηστάκης: 16 τρισ. δολάρια μας έχει κοστίσει μέχρι τώρα η πανδημία
Ομιλία του στο Συνέδριο της Καθημερινής Athens Health Summit
COVID-19: Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση των εμβολίων
Θα εφαρμοστεί από την Παρασκευή 19/11 το βράδυ
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως για δύο φάρμακα κατά της COVID-19
Τα κράτη-μέλη μπορούν να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν