Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Συνυπογράφοντας το Εθνικό Συμβόλαιο για την Υγεία

15/12/2017 11:06:44 πμ
Ομιλία του προέδρου του PhRMA Innovation Forum, Μάκη Παπαταξιάρχη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για την ανάγκη να αναζητηθούν νέοι δρόμοι που θα εξυγιάνουν το σύστημα Υγείας και θα βοηθήσουν την έξοδο μας από την κρίση, μίλησε ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF), Μάκης Παπαταξιάρχης, στο 13o Πανελλήνιο Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Σε μια χώρα με παρατεταμένη οικονομική κρίση, όπου προχωρήσαμε στην εφαρμογή τριών προγραμμάτων χρηματοδότησης και οδηγηθήκαμε σε μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, το Ελληνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας καλείται να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού, ενός πληθυσμού επιδεινούμενα γερασμένου, με αλλοιωμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά και με αύξηση των χρονίως πασχόντων και των ανέργων. Οι έως τώρα ακολουθούμενες, αποσπασματικές, πολιτικές υγείας περιορίστηκαν σε μια τεμαχισμένη θεώρηση, σε μηχανιστικές και λογιστικές προσεγγίσεις που πλέον δεν έχουν να προσφέρουν κανένα ουσιαστικό όφελος.


Και είναι τώρα η ώρα να δούμε την έξοδο. Όπως έχει πει ο Αμερικανός ιστορικός Charles A. Beard, «Όταν είναι αρκετά σκοτεινά, μπορείς να δεις τα αστέρια».


Πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών Υγείας με σεβασμό στους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας μας, αλλά πρωτίστως με σεβασμό στον Έλληνα ασθενή, ώστε να μην υπονομεύεται η απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη πρόσβασή του στην καινοτομία και σε σωτήριες για τη ζωή του θεραπείες. Παράλληλα όμως απαιτείται διακριτικός σεβασμός στην επιχειρηματικότητα και στη βιωσιμότητα της ίδιας της φαρμακευτικής βιομηχανίας, καθώς αυτή είναι άμεσα συνυφασμένη με τη βιωσιμότητα του δημοσίου συστήματος Υγείας.


«Οφείλουμε να επανακτήσουμε την ισορροπία που απωλέσθη λόγω της παρατεταμένης κρίσης, αλλά και της ταυτόχρονης επιμονής στην εφαρμογή μονόδρομων, ατελών και αδικαίωτων επιλογών. Οι αιφνιδιασμοί, οι παρεμβάσεις με αναδρομική ισχύ, η αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, η διαιώνιση των υπαρχουσών στρεβλώσεων, η ποινικοποίηση της κερδοφορίας και γενικά η στοχοποίηση του φαρμακευτικού κλάδου είναι απορριπτέα στοιχεία, που δεν μας οδηγούν πουθενά», τόνισε ο κ. Παπαταξιάρχης.

Ο πρόεδρος του PIF κατέθεσε παράλληλα μία σειρά προτάσεων προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ισορροπίας αυτής, που περιλαμβάνουν: αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του φαρμάκου, μείωση/οροφή του clawback, υποχρεωτική εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών, συνταγογραφικές οδηγίες/έλεγχος, κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία με βάση επιδημιολογικά δεδομένα, ρεαλιστική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, νέα τιμολογιακή πολιτική σε ετήσια βάση.


Ο κ. Παπαταξιάρχης σημείωσε, κλείνοντας, ότι η καινοτομία, όπως αυτή εκπροσωπείται μέσα από τα μέλη του PIF και του ΣΦΕΕ οφείλει να προστατευθεί από την Πολιτεία. «Η μεταξύ μας συνεργασία και συναίνεση προς όφελος του Έλληνα ασθενή και η συνυπευθυνότητα είναι πλέον επιβεβλημένες έννοιες. Όπως είναι και η διαφάνεια, η προβλεψιμότητα, η εκπόνηση ενός μέσο-μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου και η αξιολόγηση και σεβασμός της συνεισφοράς του κλάδου μας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά από 39 χρόνια, ο πρόεδρος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης
Αφήνοντας τον Συνεταιρισμό «στο καλύτερο σημείο του», όπως δήλωσε ο ίδιος






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό