Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νέο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ

28/3/2023 7:13:49 μμ
«Ο ΕΟΠΥΥ αποκόπτεται από τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες», αναφέρει ο Αν. Ξανθός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, από το οποίο δεν εκπροσωπούνται οι κοινωνικοί εταίροι. Σημειώνεται ότι στο νέο Δ.Σ., που ορίστηκε με απόφαση του υπ. Υγείας Αθ. Πλεύρη και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ-262-2023-τ.-ΥΟΔΔ, παραμένει πρόεδρος η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη και αναπληρωτής ο Αθανάσιος Ζαμάνης, δικηγόρος. Όπως έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ίδια η διοίκηση του Οργανισμού, τα μέλη που εκπροσωπούν τους κοινωνικούς εταίρους έχουν εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή τους στη νέα απόφαση, κάνοντας λόγο «για την απουσία κοινωνικού ελέγχου εφεξής στις αποφάσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ». 

Η Διοικήτρια και Πρόεδρος του Οργανισμού αναφέρει ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα εκπροσωπούνται έμμεσα στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ μέσω του εκπροσώπου του e-ΕΦΚΑ (σ.σ. ο Γεώργιος Μάνος), ενώ τόνισε πως «ο Οργανισμός θα συνεχίσει να έχει εποικοδομ ητικό διάλογο και διαβουλεύσεις με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και θεσμικούς φορείς ασθενών, για θέματα που τους αφορούν με στόχο την καλύτερη κάλυψη των αναγκών τους».

Παρόλα αυτά, ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με χθεσινή δήλωσή του, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2011, ο ΕΟΠΥΥ γίνεται ένας απολύτως ελεγχόμενος από την κυβέρνηση οργανισμός, χωρίς καμία εκπροσώπηση των εργαζομένων, των παρόχων και των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Με αυτό τον τρόπο, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε ένα συγκεντρωτικό και αδιαφανή μηχανισμό, απόλυτα εξαρτημένο από την κυβέρνηση και τελείως αποκομμένο από τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες». Κάνει λόγο μάλιστα για ένα «γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης», τονίζοντας πως ένας σύγχρονος και δημόσιος ασφαλιστικός Φορέας Υγείας, όπως ο ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να «εγγυάται την καθολική, ισότιμη και ποιοτική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα