Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σύνδρομο long Covid: Τα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην αποθεραπεία των ασθενών

5/7/2022 3:51:38 πμ
Γράφει η Ιωάννα Στεργίου MSc, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Επιστημονική Συνεργάτης Bioiatriki+ Nutrition, Αθήνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


H ανάρρωση από νόσηση με Covid-19 μπορεί να κρατήσει από μερικές εβδομάδες μέχρι και μήνες μετά τη λοίμωξη. Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη σημασία της διατροφικής παρέμβασης κατά την οξεία φάση της νόσησης, ενώ λίγες είναι αυτές που έχουν ασχοληθεί με τις μακροπρόθεσμες λειτουργικές επιπτώσεις που επιμένουν κατά το σύνδρομο long Covid-19.

Οι περισσότερες μελέτες εντοπίζουν τον επιπολασμό της υποθρεψίας γύρω στο 50% (31,7-66,5%) μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19, και ιδιαίτερα ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ. Έως και 40% των ασθενών με Covid-19 εμφανίζουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, ανορεξία, διάρροια και διάταση της κοιλιάς, τα οποία μπορούν να αποθαρρύνουν περαιτέρω την κατανάλωση τροφής, να επηρεάσουν την πορεία της νόσου και να επιφέρουν μεγαλύτερη απώλεια μυϊκής μάζας και σωματικού βάρους.

Διατροφικές συμβουλές για γρήγορη μυϊκή αποκατάσταση σε long COVID-19

1. Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, οι ασθενείς θα έχουν συγκεκριμένη και ωφέλιμη ρουτίνα γευμάτων και σνακ, εξασφαλίζοντας την επαρκή κατανάλωση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και θερμίδων μέσα στην ημέρα, δίχως περαιτέρω απώλεια βάρους.

2. Μαζί με τις επαρκείς θερμίδες, οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την αναδόμηση των μυών. Συστήστε 25-35 γραμμάρια πρωτεΐνης σε καθένα από τα 3 κυρίως γεύματα της ημέρας και 10-20 γραμμάρια σε καθένα από τα 2-3 σνακ της ημέρας. Οι ασθενείς άνω των 90 κιλών, μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερη πρωτεΐνη.

3. Η επαρκής ποσότητα πρωτεΐνης, σε συνδυασμό με την άσκηση τόσο για τη μυϊκή ενδυνάμωση (απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών) όσο και για την αερόβια ικανότητα (απαραίτητη για την αντοχή, την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων) ενισχύουν τη μυϊκή δύναμη και επιταχύνουν την αποκατάσταση.

4. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης βοηθούν να φτάσουν οι ασθενείς στους πρωτεϊνικούς τους στόχους, εάν έχουν μειωμένη όρεξη ή άλλες διατροφικές δυσκολίες. Σε περίπτωση που δυσκολεύονται με την πρόσληψη πρωτεϊνών, συστήστε έτοιμα ροφήματα πρωτεΐνης ως σνακ ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν σκόνη πρωτεΐνης σε milkshakes, κρέμες ή smoothies με φρούτα αλλά και να καταναλώνουν μπάρες πρωτεΐνης ως γρήγορο σνακ ενδιάμεσα από τα γεύματα.

5. Τα συμπληρώματα διατροφής σε συνδυασμό με την άσκηση, ειδικά για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, έχουν μέτρια επίδραση στη μυϊκή δόμηση και συνιστώνται σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει λήψη των συγκεκριμένων συστατικών από τη διατροφή.
  • β-υδροξυ-βήτα-μεθυλοβουτυρικό (ΗΜΒ): μεταβολίτης της λευκίνης (αμινοξύ), απαραίτητος για τη ρύθμιση της πρωτεϊνικής σύνθεσης των μυών. Η δόση είναι 3 γραμμάρια την ημέρα σε μορφή σκόνης ή χαπιού για τουλάχιστον 90 ημέρες.
  • Κρεατίνη: φυσικός μεταβολίτης πρωτεΐνης που αποθηκεύεται στους μυς, τον εγκέφαλο, το συκώτι, στα νεφρά και τους όρχεις. Οι διατροφικές πηγές κρεατίνης περιλαμβάνουν το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά. Φαίνεται ότι λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης, σε συνδυασμό με προπόνηση αντιστάσεων, αυξάνει το μέγεθος των μυών σε νεαρούς αθλητές. Επιπρόσθετα, έχει φαίνεται ότι μπορεί να βοηθάει στην καταπολέμηση της σαρκοπενίας (μυϊκής απώλειας) σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Ο χυμός ξινών κερασιών της ποικιλίας Montmorency (tart cherry juice) είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, οι οποίες διαθέτουν σημαντικό αντιφλεγμονώδη ρόλο και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της φλεγμονής ως απόρροια της μόλυνσης με τον νέο κορονοϊό.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας
18/4/2024 2:42:20 πμSupplement Awards 2024
Διοργανώνονται για 4η συνεχόμενη χρονιά από την BOUSSIAS events






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»