Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Συνάντηση του υπ. Υγείας με το ΔΣ της Π.Ε.Φ.

12/10/2010
Θεραπευτικά πρωτόκολλα, λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αύξηση της χορήγησης generics
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Αύξηση της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων από το 10% που είναι σήμερα στο 30%, σύνταξη της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων έως το τέλος του έτους και νέος τρόπος πληρωμής των φαρμακευτικών εταιρειών ώστε να εξοφλούνται τα τιμολόγια σε διάστημα ενός μηνός από την έκδοσή τους, είναι οι τρεις παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Aλληλεγγύης στον τομέα του φαρμάκου.

 

Αυτό τόνισε τη Δευτέρα 11/10/2010 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).

 

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του υπουργείου την πίεση προς τους γιατρούς των νοσοκομείων για τη χορήγηση γενοσήμων, σημειώνοντας ότι η επίτευξη του στόχου του 30% γενοσήμων επί της συνολικής κατανάλωσης φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, θα είναι και κριτήριο για την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων στο τέλος του έτους. Μάλιστα, τόνισε ότι το 30% είναι πολύ περιορισμένος στόχος σε σχέση με αυτό που ισχύει σε άλλες χώρες όπως π.χ. στη Βρετανία (στόχος 80%) ή στη Γερμανία (50%).

 

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Π.Ε.Φ. έθεσαν ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονται φάρμακα τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παραπονέθηκαν για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εξόφληση των τιμολογίων.

 

Ειδικότερα, χαρακτήρισαν «αδιέξοδο» το σημερινό σύστημα προμηθειών, με τις διαπραγματεύσεις - διαγωνισμούς των διοικητών για καλύτερες τιμές στα φάρμακα και το οποίο, όπως είπαν, «κινείται στα όρια της νομιμότητας». Υποστήριξαν ότι οι διαπραγματεύσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων που γίνονται εκ των πραγμάτων μόνο για τα αντίγραφα φάρμακα, ώστε να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές, παρεμβαίνουν στο 15% της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων, αφήνοντας «ανέγγιχτο» το υπόλοιπο 85%. Και πρόσθεσαν ότι η συγκεκριμένη πρακτική θα κατευθύνει τη συνταγογραφία σε ακριβότερα φάρμακα.

 

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξαν την ανάγκη για θέσπιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, βάσει των οποίων θα συνταγογραφούν οι γιατροί φάρμακα. Όπως είπαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι ο μοναδικός τρόπος για να πεισθούν οι γιατροί να γράφουν γενόσημα φάρμακα.

 

Πηγή: Καθημερινή (12/10/2010)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025






Σχετικά άρθρα

Τα φάρμακα που φέρνουν έσοδα
Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Όμιλος VOYATZOGLOU: Έργο Micro-Picking για σύγχρονο κέντρο διανομής φαρμακαποθήκης
Προετοιμάζει 1000 παραγγελίες/ώρα, με μεγάλη ακρίβεια
BAUSCH + LOMB Hellas: Στην 5η  θέση των  Best Workplaces™ 2024
Και στη 2η θέση των Best Workplaces™ For Women 2024
Νέα διοικητική δομή στη Γρ. Σαράντης
Ο Κυριάκος Σαράντης εκλέχτηκε πρόεδρος και ο Γιάννης Μπούρας ανέλαβε CEO