Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Στοπ στη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία επιχειρούν να βάλουν οι ιατρικοί σύλλογοι ΑΜΘ

26/6/2023 8:49:16 μμ
Με βασικό επιχείρημα ότι αυτά αποτελούν ιατρικές πράξεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στοπ στη διενέργεια των rapid test και κάθε άλλου τεστ στα φαρμακεία επιχειρούν να βάλουν οι ιατρικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι με κοινή δημόσια ανακοίνωσή τους ζητούν την παρέμβαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ιατρικές πράξεις, που κατΆ εξαίρεση ανέλαβαν οι φαρμακοποιοί λόγω της πανδημίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Οι ιατρικοί σύλλογοι ΑΜΘ ζητούν την παρέμβαση του ΠΙΣ και τις ενέργειές του αναφορικά με τη διενέργεια των rapid tests (είτε αφορούν την Covid-19, είτε τον Η1Ν1, είτε το strep test, είτε τα chlamydia test κλπ) από τα φαρμακεία. Πρόκειται για αμιγώς ιατρικές πράξεις και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι προκύπτει θέμα αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος, όταν διενεργούνται ιατρικές σε μη αδειοδοτημένους ιατρικούς φορείς ΠΦΥ.

Η νομοθεσία και η ορθή ιατρική πρακτική επιβάλλει τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ μόνο από αδειοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και με υπογραφή του αποτελέσματος από τον επιστημονικά υπεύθυνο ιατρό. Η διάθεση και πώληση των διαγνωστικών τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνου (rapid test) δεν θα πρέπει να νομιμοποιεί τη χρήση τους από μη ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. Όπως η διάθεση και η χρήση των αντιβιοτικών σκευασμάτων γίνεται πλέον μόνο μέσω της συνταγογράφησης από τον θεράποντα ιατρό έτσι και η διεξαγωγή των τεστ καθώς και οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβαίνουν οι ασθενείς μετά από την ύπαρξη θετικού τεστ αποτελούν καθαρά ιατρική πράξη».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή