Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT

2/5/2024 5:10:59 πμ
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο φαρμακευτικός κλάδος ολοένα και περισσότερο ενσωματώνει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής, κλινικών μελετών κ.α., φαίνεται όμως ότι διατηρεί μια επιφυλακτικότητα συγκεκριμένα για το ChatGPT


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από την εταιρεία ZoomRx σε 200 επαγγελματίες του χώρου, περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι οι εταιρείες τους δεν επιτρέπουν τη χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος της OpenAI. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 65% αυτών των εταιρειών είναι ανάμεσα στις 20 κορυφαίες της φαρμακευτικής αγοράς. 

Ο λόγος της απαγόρευσης είναι έντονες ανησυχίες για τη διαρροή «ευαίσθητων» εσωτερικών δεδομένων κάθε εταιρείας σε ανταγωνιστές.


«Οι αναγνωρισμένοι κίνδυνοι ασφάλειας υπερτερούν του δυνητικού οφέλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Andrew Yukawa product manager της ZoomRX στο Fierce Pharma Marketing. Επικαλέστηκε μάλιστα ένα συμβάν πέρυσι που οδήγησε στην προσωρινή διακοπή λειτουργίας του προγράμματος: ένας ιός επέτρεπε σε κάποιους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό συνομιλιών άλλων χρηστών. «Φανταστείτε ένας υπάλληλος να αναρτά αποκλειστικά κλινικά στοιχεία σε μια συνομιλία με το ChatGPT και αυτά να ενταχθούν στη βάση δεδομένων του και να χρησιμοποιούνται σε απαντήσεις άλλων», εξήγησε.

Αντιφάσεις στις αντιλήψεις των εργαζομένων του κλάδου

'Aλλες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης πάντως χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες, σύμφωνα με το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ ένα 10% χαρακτήρισε την εταιρεία του «ηγέτιδα» στην υιοθέτηση τέτοιων συστημάτων. Ο κύριος μάλιστα λόγος εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης είναι η εξοικονόμηση δαπανών, σύμφωνα με το 64% των ερωτηθέντων. Ωστόσο το 83% αυτών τη θεωρεί υπερεκτιμημένη. Επίσης το 81% πιστεύει ότι θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της εταιρείας, ενώ το 91% ανησυχεί για την ασφάλεια των δεδομένων.


Ο Yukawa σχολιάζει σχετικά: «Υπάρχει μια διάχυτη αντίληψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πανάκεια. Στην πραγματικότητα όμως εντοπίζονται ανισότητες. Γνωρίζουμε ότι το GenAI διαπρέπει σε ορισμένους τομείς, όπως στην παραγωγή περιεχομένου, στην ανάκτηση πληροφοριών, στον προγραμματισμό, δυσκολεύεται όμως στην παραπληροφόρηση, στις παρανοήσεις κτλ. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν τη διαφορά μεταξύ του τι μπορεί να είναι η τεχνητή νοημοσύνη θεωρητικά και τι είναι σήμερα στην πραγματικότητα».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι όμως αξιόπιστο;
Χάρη στην genAI και τη μηχανική μάθηση






Σχετικά άρθρα

Η Pharma Q στο συνέδριο-έκθεση Hellas PHARM 2025
Καλεί τους φαρμακοποιούς σε ομιλία για τη Mastiha var. Chia
Η YOUTH LAB. συμμετέχει στην εκθεση Hellas Pharm 2025
Θα παρουσιάσει τη νέα εταιρική ταυτότητα και καινοτομίες στην αντηλιακή προστασία
#MPES_StaPapoutsiaMou & «Χρώμα στα Νοσοκομεία»
Οι δύο δράσεις του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ που διεκδικούν διάκριση στα «Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς»
Πλήρης ανακαίνιση του φαρμακείου στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Αθηνών
Από το Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»