Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στο μικροσκόπιο του Π.Ο.Υ. η αλόη βέρα

6/7/2023 9:01:53 πμ
Τι συνιστούν οι ειδικοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αίσθηση προκάλεσε η νέα είδηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την αλόη, η οποία μελετάται για τυχόν καρκινογόνες δράσεις και προστέθηκε στη λίστα του Οργανισμού με τις πιθανές καρκινογόνες ουσίες.


 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκχυλίσματα και μορφές του φυτού βρίσκονται σε χιλιάδες καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν παγκοσμίως.


 

Όπως διευκρίνισε στην ΕΡΤ η αν. καθηγήτρια Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, το ζελέ μέσα στα φύλλα του φυτού έχει τις γνωστές και ωφέλιμες ιδιότητες (επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις κ.ά.), το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο φλοιό, ο οποίος περιέχει τις πιθανά καρκινογόνες ανθρακινόνες. Η ειδικός τόνισε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν στην παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιείται αποκλειστικά το ζελέ ή -όπως είπε χαρακτηριστικά- «στην προσπάθεια να βγάλουμε περισσότερα προϊόντα, να χρησιμοποιούμε μέρη του φυτού που είναι πιο τοξικά. Μπορεί κάποιοι να βράζουν τις φλούδες».


 

Η ίδια συνιστά να χρησιμοποιείται η αλόη βέρα «στην ελάχιστη ποσότητα και μόνο εξωτερικά», καθώς «η πόσιμη αλόη είναι αυτή που θα δημιουργήσει πρόβλημα», συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί είναι δοσοεξαρτώμενα όλα αυτά».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ χαιρετίζει τη στροφή του Οργανισμού προς την παροχή υπηρεσιών






Σχετικά άρθρα

Παχυσαρκία: Μια πολύπλοκη νόσος που χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση
Γράφει η Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη MD, MSc, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Medical Advisor Φαρμασέρβ-Λίλλυ
Νέο point-of-care τεστ για τον κοκκύτη θα κυκλοφορήσει η Roche
Εγκρίθηκε σε Ε.Ε. και ΗΠΑ
Η παχυσαρκία ως χρόνια νόσος: Από το στίγμα στη θεραπεία με νέα εργαλεία
Γράφει ο Σπυρίδων Καρράς, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ