Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Στο 1,2 δισ. παραμένει το χρέος του Δημοσίου προς τις φαρμακοβιομηχανίες

29/10/2013 10:57:17 πμ
Ανοιχτή πληγή για τον κλάδο τα χρωστούμενα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος





Αυξάνουν οι προοπτικές για… ονομαστικούς τζίρους στις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες για το 2013, καθώς από το σύνολο των πωλήσεων που έχουν πραγματοποιήσει μέσα στη χρήση περί τα 780 εκατ. ευρώ δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία τους! Το ποσό αυτό αφορά σε απλήρωτες οφειλές από τα δημόσια νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.


Σε ετήσια βάση οι φαρμακευτικές εταιρείες παράγουν περί τα 5 δισ. ευρώ και για μια σημαντική μερίδα, κυρίως ξένες πολυεθνικές οι πωλήσεις προς τα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι σχεδόν το σύνολο του τζίρου τους, όπως οι Genesis Pharma, AMGEN, Abbvie, Shire, Actelinon, Merck Serono, Lundbeck κ.ά.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου που δημοσιοποίησε ο ΣΦΕΕ, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν στο περίπου 1,2 δισ. ευρώ όπως και στο τέλος Αυγούστου. Η σταθερότητα αυτή επιτεύχθηκε καθώς παρά την αύξηση των χρεών για το 2013, υπήρξε μείωση χρεών κυρίως του 2011 και λιγότερο του 2012.


Σύμφωνα με το σχετικό γενικό πίνακα των χρεών, το Σεπτέμβριο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ περιόρισαν κατά 30 εκατ. ευρώ τις οφειλές τους, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 540 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, αύξηση παρουσίασαν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ κατά 40 εκατ. ευρώ, στα 610 εκατ. ευρώ, ενώ σταθερές παρέμειναν, οι οφειλές των στρατιωτικών νοσοκομείων στα 50 εκατ. ευρώ.


Όπως αναφέρθηκε, το ελληνικό Δημόσιο εξοφλεί τα παλαιότερα χρέη, κι έτσι ενώ οι οφειλές μέχρι τις 31/12/12 έχουν υποχωρήσει, οι νέες οφειλές για το 2013 φαίνονται αυξημένες στα 771 εκατ. ευρώ από 720 εκατ. ευρώ το τέλος Αυγούστου.


ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι εικόνες ντροπής σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που έχουν πάρει μεγάλη έκταση, όπως τονίζει






Σχετικά άρθρα

Ευρεία σύσκεψη για ΦΥΚ
Συνεχίζονται οι εικόνες ντροπής σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
ΕΟΦ: Προσοχή στον διαχωρισμό συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμάκων φυτικής προέλευσης
Ο Οργανισμός υπενθυμίζει τη νομοθεσία για την προϊοντική αυτή κατηγορία
Στον Στέλιο Λιναρδάκη η διανομή των ΦΥΚ στην Επικράτεια
Θα συνδράμουν και ιδιωτικές φαρμακαποθήκες