Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

PFIZER: Ανακαλεί όλες τις παρτίδες αντικαπνιστικού φαρμάκου
Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Τα rapid tests στα φαρμακεία: Το νέο webinar από το ΠΕΙΦΑΣΥΝ Academy και το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο
ΠΦΣ: Έτοιμη η εφαρμογή «Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών»
Περιορίζεται επιτέλους η γραφειοκρατία

Στην 1η δεκάδα παγκοσμίως τα ελληνικά online φαρμακεία σε επισκέψεις!

12/7/2021 12:16:38 μμ
Έρευνα της Convert Group μεταξύ 96 χωρών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι επισκέψεις στα online φαρμακεία παγκοσμίως άγγιξαν τις 2,7 δισ. σε ένα σύνολο 96 χωρών, με την παγκόσμια αύξηση να φτάνει το 43% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Μάλιστα στο διάστημα Απριλίου 2020 έως και Μαρτίου 2021 που μελετήθηκε, τα ελληνικά φαρμακεία κατατάχθηκαν ένατα σε επισκέψεις ανά χίλιους κατοίκους, στη λίστα με τις κορυφαίες 20 χώρες.

Παρόλο που οι Έλληνες καταναλωτές περιορίζονται σε online αγορές καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής, βρεφικών και προϊόντων υγιεινής από τα οnline φαρμακεία, η δημοφιλία του ηλεκτρονικού καναλιού είναι αξιοσημείωτη στη χώρα μας. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 8 οnline επισκέψεις ανά Έλληνα κάτοικο σε κάποιο οnline φαρμακείο. Πρωταθλήτρια χώρα στις online επισκέψεις είναι η Σουηδία με 18 επισκέψεις/κάτοικο, ενώ η Αγγλία έχει 10, το Βέλγιο έχει 7 και οι ΗΠΑ έχουν 6 οnline επισκέψεις/κάτοικο για το 2020.

Η εταιρεία Convert Group επισημαίνει ότι η χώρα μας επίσης ξεχώρισε στο ότι είναι ανάμεσα στις 5 χώρες (Ελλάδα, Αλγερία, Κύπρος, Μαρόκο και Τουρκία) από τις 96 που μελετήθηκαν όπου οι κάτοικοι της δεν μπορούν να αγοράσουν ΜΗΣΥΦΑ online, γεγονός «που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία των Ελλήνων καταναλωτών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας», όπως αναφέρει. Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Convert Group η Ελλάδα και η Κύπρος, μη επιτρέποντας την online αγορά ΜΗΣΥΦΑ, αποτελούν τις μόνες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουν εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014, ενώ η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει ούτε τη σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση ΜΗΣΥΦΑ από τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου. Σημειώνουν δε ότι πολλές χώρες που ήταν αρνητικές στη πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων οnline, άλλαξαν στάση λόγω της πανδημίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ρωσία, η οποία με διαδικασίες εξπρές ενέταξε στις οnline πωλήσεις τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, εξαιρώντας τις ψυχοτρόπες ουσίες και τα νόμιμα ναρκωτικά.

Η πάγια θέση των φαρμακοποιών για την πώληση των ΜΗΣΥΦΑ

Οι φαρμακοποιοί διαχρονικά υποστηρίζουν τη διανομή των ΜΗΣΥΦΑ αυστηρά διά χειρός φαρμακοποιού, όπως άλλωστε ορίζουν οι σχετικές διατάξεις της ελληνικής φαρμακευτικής νομοθεσίας (Ν. 1963/1991, υπ. απόφαση ΥΓ3(α)/127858/2004 κ.ά.). Τα ΜΗΣΥΦΑ αποτελούν κατηγορία φαρμάκων που πρέπει να διατηρούνται σε συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και περιέχουν δραστικές ουσίες άρα πρέπει να χορηγούνται μόνο με τη συμβουλή επιστήμονα υγείας, όπως είναι ο φαρμακοποιός, ο οποίος θα ενημερώσει για τυχόν θέματα ασφαλείας, παρενεργειών, αλληλεπιδράσεων και δοσολογίας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διεθνής ανασκόπηση μελετών αποδεικνύει τα οφέλη
Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου


Σχετικά άρθρα

Τα rapid tests στα φαρμακεία: Το νέο webinar από το ΠΕΙΦΑΣΥΝ Academy και το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο
ΠΦΣ: Έτοιμη η εφαρμογή «Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών»
Περιορίζεται επιτέλους η γραφειοκρατία
Νέο webinar από το δίκτυο Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και την ΕΛΕΤΕΜ
Διχάζει τους φαρμακοποιούς η τελική τιμή των rapid tests
Μορφή "χιονοστιβάδας" παίρνουν οι αναφορές για μείωση της τιμής στα 5 ευρώ