Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Στη Βουλή το θέμα με τα λανθασμένα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ προς τους φαρμακοποιούς

9/10/2019 1:43:55 μμ
Οι λάθος χρεώσεις ξεπερνούν ακόμη και τις 100 χιλιάδες ευρώ ανά ασφαλισμένο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την απόσυρση των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ ζητούν τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, επαναφέροντας το θέμα με τις λανθασμένες οφειλές των φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, δεκάδες φαρμακοποιοί έχουν λάβει ειδοποιητήρια για τεράστια χρέη προς το ΤΣΑΥ και με την απειλή εφαρμογής των μέτρων περί υποχρεωτικής είσπραξης.

«Από τα στοιχεία που διαθέτει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής υπάρχουν ειδοποιητήρια που χρεώνουν φαρμακοποιούς με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ακόμα και με ποσά ύψους 114.378,76 ευρώ, που σημαίνει ότι αυτοί οι φαρμακοποιοί δεν κατέβαλαν καθόλου εισφορές σχεδόν στο σύνολο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας», ανέφεραν οι βουλευτές, εξηγώντας ότι οι φαρμακοποιοί μέχρι και το τέλος του 2016 πλήρωναν τις εισφορές τους στο ΤΣΑΥ υποχρεωτικά, καθώς παρακρατούνταν αυτόματα από το ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο θέμα είχε θέσει ο ίδιος ο ΠΦΣ στη διοίκηση του ΕΦΚΑ και είχε πάρει την απάντηση ότι οι φαρμακοποιοί μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα των 120 δόσεων και σε δεύτερο χρόνο θα γίνει ο ορθός υπολογισμός των οφειλών και ότι τα λάθη αυτά οφείλονται σε προβλήματα του ΤΣΑΥ. Οι βουλευτές θεωρούν ότι αυτή η «παραίνεση» του ΕΦΚΑ ουσιαστικά αντιστοιχεί «σε αναγνώριση ενός χρέους που δεν υπάρχει» και προσθέτουν ότι οι φαρμακοποιοί «δεν έχουν ευθύνη για το μπάχαλο που επικρατεί στη λειτουργία του ΤΣΑΥ και στον ΕΦΚΑ».

Οι βουλευτές ζητούν τελικά, με ευθύνη της κυβέρνησης, «να ακυρωθούν και να καταργηθούν τα απαράδεκτα ειδοποιητήρια με τα υποτιθέμενα χρέη των φαρμακοποιών προς το ΤΣΑΥ» και «να γίνει με αξιόπιστο και αποδεικτικό τρόπο προς τους φαρμακοποιούς η καταγραφή των όποιων διαφορών υπάρχουν μεταξύ των μηνιαίων εισφορών που καταβάλλονται αυτόματα και του ετήσιου ποσού που συνολικά έπρεπε να καταβληθεί και αυτό και μόνον να πιστοποιηθεί ως υποχρέωσή τους».
Προσθέτουν δε ότι «μέχρι να γίνει αυτό, να μην υπάρξει καμία επίπτωση στη φορολογική τους ενημερότητα και καμία υποχρέωση πληρωμής πλασματικών χρεών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επανέφερε το ίδιο ζήτημα με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, δέχεται έντονες διαμαρτυρίες από φαρμακοποιούς-μέλη που διαπίστωσαν ότι ποσά πληρωμένα στο ΤΣΑΥ φαίνονται ως ανεξόφλητα στον ΕΦΚΑ. Καλεί δε τον πρόεδρο να αποσύρει άμεσα όλα αυτά τα ειδοποιητήρια από το ηλεκτρονικό σύστημα και «οι οικονομικές εκκρεμότητες κάθε μέλους να είναι διαθέσιμες μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και της καταχώρησης των πραγματικών δεδομένων».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό