Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis

6/2/2018 11:16:24 πμ
Για τεράστιο σκάνδαλο κάνει λόγο η κυβέρνηση, για μεθοδεύσεις η αντιπολίτευση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, η δικογραφία που αφορά την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων -ανάμεσα στους οποίους δύο πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί- για την υπόθεση της Novartis, διαβιβάζεται σήμερα στη Βουλή.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά την ενημερωτική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στο Μέγαρο Μαξίμου, «η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος, που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού με το σκάνδαλο με το φάρμακο, είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος. Η δικογραφία θα φθάσει στα χέρια του προέδρου της Βουλής, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου, θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις».


Για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις, «καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε εκτίθενται«. Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα παραγραφής τυχόν αδικημάτων, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε πως στο νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ' ευκαιρίας αυτής.

Τι αναφέρει η δικογραφία για την εταιρεία Novartis

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η ελβετική εταιρεία NOVARTIS κατάφερε να αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων από τις πωλήσεις φαρμάκων, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, λαμβάνοντας χείρα βοηθείας από Έλληνες υπουργούς, προκειμένου να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά του φαρμάκου.

Η χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αποτελεί χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, οι τιμές, που είναι πατενταρισμένες, διαμορφώνονται με βάση το μέσο όρο τιμών στις τρεις πιο φθηνές χώρες της Ε.Ε. των 27. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται συνήθως η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε η Novartis, προκειμένου να εκτοξεύσει τα κέρδη της από τις πωλήσεις δικών της φαρμακευτικών σκευασμάτων. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στελέχη του ελβετικού κολοσσού κυκλοφορούσαν πρώτα τα σκευάσματα σε κάποιες από τις λεγόμενες ακριβές αγορές, για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία. Το γεγονός αυτό εξασφάλισε υψηλή τιμή στα φάρμακα της εταιρείας, η οποία στη συνέχεια συμπαρέσυρε προς τα πάνω τις αντίστοιχες τιμές και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Με λίγα λόγια, η μητρική εταιρεία δεν πουλούσε απλώς τα σκευάσματά της στην Ελλάδα σε υψηλές τιμές, αλλά οι τιμές που λάμβανε -λόγω της Ελλάδας- συμπαρέσυραν προς τα πάνω τις τιμές των φαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Έντονες αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση

Για μεθοδευμένη στοχοποίηση κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς σύμφωνα με διαρροές, στο στόχαστρο βρέθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμένος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο Επίτροπος στην Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επίσης, στο σκάνδαλο εμπλέκονται και πρώην υπουργοί, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο 'Aδωνις Γεωργιάδης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιώργος Κουτρουμάνης και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. Σημειώνεται ότι όλοι όσοι είδαν τα ονόματά τους να διαρρέουν, έχουν προβεί σε δηλώσεις αρνούμενοι κάθε κατηγορία και μιλώντας για πολιτικές διώξεις.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι κόντρες μεταξύ των δύο συλλόγων συνεχίζονται υπό το φόντο των ελλείψεων
Η καθηγήτρια και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό