Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Στα 5,2 δισ. οι δημόσιες δαπάνες φέτος για την υγεία

10/7/2023 8:06:22 μμ
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στους στόχους της φαρμακευτικής πολιτικής αναφέρθηκε αναλυτικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πλαίσιο των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν σε επιστημονικά ενδεδειγμένη χρήση για ασφαλή και καλής ποιότητας αποτελεσματικά φάρμακα.

«Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση στις πιο σύγχρονες θεραπείες για όλους τους ασθενείς, ενισχύουμε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας για αύξηση της εγχώριας παραγωγής, έρευνας και ανάπτυξης», τόνισε προσθέτοντας ότι οι στόχοι της εθνικής πολιτικής για το φάρμακο θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους ευρύτερους στόχους του συστήματος υγείας και να προάγουν την αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και ισότητα στην πρόσβαση φαρμάκων για τη βελτίωση της υγείας όλου του πληθυσμού».

Για το 2023 ο προϋπολογισμός για τη δημόσια υγεία αγγίζει τα 5,2 δισ. ευρώ.

Στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων επενδύει και η Γαλλία

Τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων στοχεύει να αντιμετωπίσει και η Γαλλία, μια χώρα όπου το 37% των ανθρώπων έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο φαρμακείο τους, ενώ το 80% των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται καθημερινά παράγονται εκτός αυτής (κυρίως στην Κίνα), σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η Le Monde.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει 8 νέα προγράμματα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής που αφορούν 50 δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων η αμοξυκιλλίνη αλλά και φάρμακα για την αναισθησία και τον καρκίνο. Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση έχει συντάξει μια λίστα με 450 ουσίες, για τις οποίες πρέπει να διασφαλιστεί η εφοδιαστική αλυσίδα, όπως δημοσιεύει το Reuters.
Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση της PGEU, ο οργανισμός OTMeds χαρακτήρισε το σχέδιο του Μακρόν ασαφές, τονίζοντας πως μόνο 25 φάρμακα μπορούν να παραχθούν εντός της χώρας σε ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή