Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

FIP: Είναι καθήκον των κυβερνήσεων να αυξήσουν την εμβολιαστική κάλυψη μέσω των φαρμακείων
Η Ομοσπονδία ετοιμάζει κόμβο δεδομένων που αφορούν τα φαρμακεία όλου του κόσμου

Στα 2 δισ. εκτιμάται ότι θα φτάσει η υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών εταιρειών το 2020

24/6/2020 1:06:40 μμ
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ και του ΣΦΕΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, παρουσίασε την ετήσια έκθεση «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2019» καθώς και τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης: «Η συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην ελληνική οικονομία».

Η φετινή έκδοση συμπίπτει με την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊου που έχει δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις και αναμένεται να έχει έντονη επίπτωση στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία. Τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας καλούνται να επαναξιολογήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας, καθώς οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται και η πίεση στο συνολικό σύστημα υγείας θα παραμείνει έντονη μεσοπρόθεσμα.

Παράλληλα ο τομέας της υγείας αντιμετωπίζει και τα συνήθη προβλήματα που είναι η διαχρονική μείωση των γεννήσεων (κατά 34 χιλ. άτομα το 2018) και η αύξηση του γηραιότερου πληθυσμού (άνω των 65 ετών) από 21,9% του συνολικού πληθυσμού το 2019 στο 33,0% το 2060.

Σύμφωνα με την έκθεση:
  • Οι εκτιμήσεις για το συνολικό ποσό της υπερφορολόγησης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αγγίζουν τα €2 δισ. για το 2020, ενώ εξακολουθούν να δαπανούν σημαντικά ποσά για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α). Μέχρι το 2019 διεξήχθησαν 2.811 κλινικές μελέτες ανεξαρτήτου τύπου και φάσης (1.604 ολοκληρωμένες).
  • Η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε αξία το 2018 προσέγγισε το €1 δισ., ενώ η προστιθέμενη αξία στα €559 εκατ. (3,0% μερίδιο στον κλάδο της μεταποίησης).
  • Οι απασχολούμενοι στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων άγγιξαν τα 17,1 χιλ. άτομα το 2018, με το 60,6% των απασχολούμενων να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
  • Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ανήλθαν το 2019 σε €1,9 δισ. και αντιστοιχούν στο 4,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών για το 2019.
Το ΙΟΒΕ προχώρησε επίσης σε μια νέα εκτίμηση του οικονομικού αποτυπώματος του κλάδου στην ελληνική οικονομία. Η συνολική συνεισφορά του σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε €6,9 δισ. (3,7% του ΑΕΠ) το 2018, ενώ σε όρους απασχόλησης εκτιμάται σε 136 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 3,6% της συνολικής απασχόλησης). Τέλος, η επίδραση στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητα του κλάδου φαρμάκου εκτιμάται περίπου στα €1,9 δισ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα γίνει αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily