Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Μειώνονται πανευρωπαϊκά οι πωλήσεις κτηνιατρικών αντιβιοτικών
Αποδοτικά κρίνει ο ΕΜΑ τα μέτρα για τη συνετή χρήση φαρμάκων στα ζώα
Απόφαση-έκπληξη για τους φαρμακοποιούς από την GlaxoSmithKline
Αντιδρούν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Λέσβου και Κρήτης


Σοβαροί κίνδυνοι από την υπερδοσολογία της μεθοτρεξάτης

17/4/2018 12:00:23 μμ
Ο ΕΜΑ ξεκινά ανασκόπηση για τον κίνδυνο σφαλμάτων στη δοσολογία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επανεξετάζει τον κίνδυνο σφαλμάτων στη δοσολογία της μεθοτρεξάτης, λόγω συνεχών αναφορών υπερδοσολογίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, όταν η μεθοτρεξάτη χρησιμοποιείται για φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και η ψωρίαση, λαμβάνεται μια φορά την εβδομάδα. Σε περιστατικά ορισμένων τύπων καρκίνου όμως η δόση είναι υψηλότερη και το φάρμακο χρησιμοποιείται πιο συχνά. Φαίνεται πώς από λάθος ορισμένοι ασθενείς λάμβαναν μια δόση κάθε μέρα αντί για μία φορά την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να λάβουν υπερβολική ποσότητα του φαρμάκου συνολικά, με σοβαρές συνέπειες σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο κίνδυνος σφαλμάτων στη δοσολογία με τη μεθοτρεξάτη έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια και σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν ήδη μέτρα για τη μείωση αυτού του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης οπτικών υπενθυμίσεων στην εξωτερική συσκευασία των φαρμάκων. Ωστόσο, κατά την πρόσφατη περιοδική αξιολόγηση της ασφάλειας των φαρμάκων που περιέχουν μεθοτρεξάτη, διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να εμφανίζονται σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την υπερδοσολογία, συμπεριλαμβανομένων και θανάτων.

Ως αποτέλεσμα της ανωτέρω αξιολόγησης, η ισπανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα, AEMPS, ζήτησε από τον EMA να διερευνήσει περαιτέρω τους λόγους, για τους οποίους εξακολουθούν να γίνονται τέτοια σφάλματα, προκειμένου να εντοπιστούν μέτρα για την πρόληψή τους. Η αρμόδια Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA θα εξετάσει τώρα τα διαθέσιμα στοιχεία και θα αποφανθεί σχετικά με το αv απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου σφαλμάτων δοσολογίας.

Μετά την ολοκλήρωση της ανασκόπησης και τη γνωμοδότησή της PRAC, το θέμα θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) και τέλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από όπου θα προκύψει μια νομικά δεσμευτική απόφαση που θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποδοτικά κρίνει ο ΕΜΑ τα μέτρα για τη συνετή χρήση φαρμάκων στα ζώα
Το δηλητήριό τους χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή σωτήριων φαρμάκων


Σχετικά άρθρα

Τα 4 δηλητηριώδη ζώα που έχουν βοηθήσει περισσότερο την ανθρωπότητα
Το δηλητήριό τους χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή σωτήριων φαρμάκων
Έρχεται νέα γενιά φαρμάκων για την ημικρανία
Μία μηνιαία υποδόρια ένεση θα αρκεί για να μειωθεί ο πόνος
Αναχωρεί για το ΜΙΤ η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki
Θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας
Οι μάστιγες του σύγχρονου κόσμου στην υγεία
Σε ποιες παθήσεις οφείλονται οι περισσότεροι θάνατοι παγκοσμίως