Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ψηφιακή εφαρμογή αξιολογεί τον πιθανό κίνδυνο για ηπατίτιδες
Για να αντιμετωπιστούν τα υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης των ασθενών
Τα παιδιά με άσθμα δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους
Επίσης, κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκα


Σοβαρή αλληλεπίδραση πρεδνιζόνης/πρεδνιζολόνης με αντικαρκινικά φάρμακα

13/3/2018 11:18:48 πμ
Καταγράφτηκε αυξημένος κίνδυνος θανάτου και καταγμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνέστησε ότι αντενδείκνυται η χρήση του φαρμάκου radium-223 dichloride (Xofigo - για τον καρκίνο του προστάτη) με abiraterone acetate (Zytiga – αντινεοπλασματικό/ αντι-ανδρογόνο) και πρεδνιζόνη/πρεδνιζολόνη, λόγω αυξημένου κινδύνου θανάτου και καταγμάτων που καταγράφτηκε με αυτόν το συνδυασμό.


Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA εξέτασε τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια εν εξελίξει κλινική μελέτη σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη.


Σε αυτή τη μελέτη, το 34,7% των ασθενών που έλαβαν Xofigo, abiraterone και πρεδνιζόνη ή πρεδνιζολόνη έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με το 28,2% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο, abiraterone και πρεδνιζόνη ή πρεδνιζολόνη. Τα κατάγματα έχουν επίσης εμφανιστεί πιο συχνά με το συνδυασμό Xofigo από ό,τι με το συνδυασμό του εικονικού φαρμάκου (26% έναντι 8,1%).


Λόγω της σοβαρότητας των αναφερόμενων συμβάντων, η PRAC έχει αναλάβει δράση με την εισαγωγή αντένδειξης στα στοιχεία του προϊόντος ως προσωρινό μέτρο για την προστασία της ασφάλειας των ασθενών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια εις βάθος ανασκόπηση των οφελών και των κινδύνων από τη χρήση του Xofigo.


Οι επαγγελματίες υγείας στην Ε.Ε. καλούνται να μη χρησιμοποιούν το συνδυασμό Xofigo με το αντι-ανδρογόνο abiraterone και πρεδνιζόνη/πρεδνιζολόνη, να τον σταματήσουν στους ασθενείς που ακολουθούν αυτή την αγωγή και να επανεξετάζουν τη θεραπεία τους.


Οι επαγγελματίες του τομέα υγείας ενημερώνονται επίσης ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του Xofigo σε συνδυασμό με την κατηγορία φαρμάκων, ανταγωνιστές υποδοχέων ανδρογόνων δεύτερης γενιάς, όπως το enzalutamide, δεν έχουν τεκμηριωθεί.


Σημειώνεται ότι πρόκειται για προσωρινά μέτρα. Νεώτερα στοιχεία θα ανακοινωθούν από τον ΕΜΑ με το πέρας της επανεξέτασης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπό έρευνα δεύτερη ουσία-πρόσμειξη στη βαλσαρτάνη της Zhejiang Huahai
Τι εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας


Σχετικά άρθρα

Ψηφιακή εφαρμογή αξιολογεί τον πιθανό κίνδυνο για ηπατίτιδες
Για να αντιμετωπιστούν τα υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης των ασθενών
Τα παιδιά με άσθμα δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους
Επίσης, κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκα
Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Κινδύνου για Ιογενείς Ηπατίτιδες Α, Β και C
Με στόχο την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη θεραπεία