Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Σήμερα παρουσιάζεται επίσημα το Μεσοπρόθεσμο

30/4/2014 10:26:55 πμ
Δείτε τι σημαίνει το Μεσοπρόθεσμο για την υγεία και τα φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τo νομοσχέδιο με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018 αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα σήμερα στις 10:00 το πρωί από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να κατατεθεί άμεσα στη Bουλή. Στόχος της κυβέρνησης, είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα 5 Μαΐου, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει το θέμα της απομείωσης του χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στον τομέα της υγείας το Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 προβλέπεται να φέρει μια σειρά νέων περικοπών, τις οποίες θα υποστούν για πολλοστή φορά οι Έλληνες πολίτες.
Στόχος από τη νέα μείωση των δαπανών, είναι να εξοικονομηθούν περίπου 5,5 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες, με αιχμή του δόρατος τα υπουργεία, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία κλπ. Ειδικά από τα χρήματα που διατίθενται στα υπουργεία αναμένεται να υπάρξει «ψαλίδι», που θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος το 2018.

Ειδικότερα, με το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται η μείωση των δαπανών υγείας, η οποία επικεντρώνεται στο λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων και στην περαιτέρω αναδιοργάνωση και εξορθολογισμό του νοσοκομειακού δικτύου της χώρας. Αυτό πολύ απλά σημαίνει, ότι τα νοσοκομεία όσο περνά ο καιρός, θα έχουν μικρή πρόσβαση στον κρατικό προϋπολογισμό και κατά συνέπεια, θα λειτουργήσουν σταδιακά ως αυτόνομες και ανεξάρτητες επιχειρήσεις με δικά τους έσοδα. Στο παιχνίδι δε των εσόδων των νοσηλευτηρίων του ΕΣΥ, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Ένας τομέας ακόμη που εμπίπτει στα νοσοκομεία είναι και η συνταγογράφηση των γενοσήμων, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει –και είναι προαπαιτούμενο– η συνταγογράφηση γενοσήμων να φθάσει στο 60% από το 20% που είναι σήμερα. Χθες ο κ. Γεωργιάδης είχε την ευκαιρία να το θυμίσει αυτό για πολλοστή φορά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Υγείας κ.Tonio Borg,στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ανταποκριθεί σε ένα νέο νυστέρι των δαπανών του κατά 116 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην ξεπεράσει το «πλαφόν» των 4,4 δισ. ευρώ που έχει ορίσει η τρόικα στην εκπνοή του τρέχοντος Μεσοπρόθεσμου.

Πηγές: onmed.gr, naftemporiki.gr

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ
4 φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απένταξή τους από τη θετική λίστα






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ