Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

3/4/2014 10:55:36 πμ
Για το 2014 τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η χρονιά θα «κλείσει» με 300 εκατ. ευρώ καθαρές εξαγωγές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος 

Σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, περί τα 270 εκατ. ευρώ, έχει αναπτύξει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με τη συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας να υπολογίζεται στα 2,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ!

Σύμφωνα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των εταιρειών-μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), οι καθαρές εξαγωγές (αξίες) κινήθηκαν ως εξής: στα 290 εκατ. ευρώ το 2009, στα 310 εκατ. το 2010, στα 275 εκατ. το 2011, στα 255 εκατ. ευρώ το 2012 και στα 270 εκατ. το 2013.

Για το 2014 τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η χρονιά θα «κλείσει» με 300 εκατ. ευρώ καθαρές εξαγωγές. Υπογραμμίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών κατευθύνεται στις χώρες της Ε.Ε. (εκτίμηση 70%), σε Αυστραλία και σε ΗΠΑ.

Μερίδιο

Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων κατέχουν το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών της ελληνικής μεταποίησης, ενώ ο κλάδος εμφανίζει γενικά υψηλή ανταγωνιστικότητα. Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ:

  • Η συμβολή του κλάδου στην εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα ακολούθησε ανοδική πορεία την προηγούμενη δεκαετία, φτάνοντας το 10% (της συνολικής μεταποιητικής παραγωγής) το 2010. Η αναλογία αυτή είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ε.Ε. έπειτα από εκείνη της Σλοβενίας και της Δανίας.
  • Σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους της εγχώριας μεταποίησης ο κλάδος παραγωγής φαρμάκου παρουσίασε την υψηλότερη μέση ετήσια άνοδο ως προς την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία την περίοδο 2000-2010. Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. (στον αντίστοιχο κλάδο) τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  • Την περίοδο 2000-2011 ο κλάδος σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στην παραγωγή του στην εγχώρια μεταποίηση. Η άνοδος αυτή είναι, επίσης, η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. για την περίοδο 2000-2011 όσον αφορά στην παραγωγή φαρμάκου.

Αναπτυξιακά σχέδια

Η επόμενη μέρα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες του κλάδου με στόχο την ανάπτυξη, στις οποίες περιλαμβάνονται: παραγωγή δραστικών ουσιών, επανασχεδιασμός και βελτιστοποίηση υφιστάμενων φαρμακοθεραπειών, συνδυασμοί δραστικών ουσιών και ανάπτυξη νέων φαρμακοτεχνικών μορφών, κατοχύρωση νέων ενδείξεων για υφιστάμενες θεραπείες αλλά και ανάπτυξη καινοτόμων παραγωγικών διαδικασιών.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται συνεργασίες τόσο μεταξύ ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών σε περιπτώσεις με κοινό εμπορικό ενδιαφέρον όσο και μεταξύ ελληνικών και φαρμακοβιομηχανιών του εξωτερικού, στους τομείς της συνπροώθησης ή της αντιπροσώπευσης. Επίσης προωθούνται συνεργασίες μεταξύ ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και πανεπιστημίων/ερευνητικών φορέων εντός και εκτός της Ελλάδος.


 

Πηγή: imerisia.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το Δ.Σ. εκφράζει την αντίθεσή του στην απελευθέρωση των παράλληλων εξαγωγών
Ανησυχία για σοβαρές ελλείψεις εκφράζει ο Νίκος Στρατογιαννάκος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου


Σχετικά άρθρα

RAFARM: 50 χρόνια πρωτοπορίας, εξέλιξης και συνεισφοράς
Η εταιρεία καθιερώνει την ετήσια Δωρεά Ν. Ρασσιάς
Win Medica: Νέα διοίκηση & νέα βιομηχανική μονάδα στην Τρίπολη
Και πολλά νέα επενδυτικά σχέδια
Η Karabinis Medical bronze χορηγός στο 1ο AI Hackathon
Στηρίζοντας την τεχνητή νοημοσύνη και την καινοτομία
Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ: Οι εργαζόμενοι έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους
Σε ένα ευχάριστο και άκρως εορταστικό κλίμα