Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΣΦΕΕ: Ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση στην οικονομική και κοινωνική ευημερία

27/4/2022 11:45:22 μμ
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 22-30 Απριλίου 2022
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών, τα κράτη μέλη επικοινωνούν την αξία και τα οφέλη της πρόληψης μέσω των εμβολίων. Φέτος την εβδομάδα 22-30 Απριλίου, οι χώρες ενώνουν τις φωνές τους, τονίζοντας το όφελος των εμβολίων στη «μακροβιότητα και βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού». 

Ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση στην οικονομική και κοινωνική ευημερία, στην εξοικονόμηση των πόρων υγείας, στο μετριασμό απώλειας ωρών εργασίας, στη μείωση της ζήτησης φαρμάκων και της ανθεκτικότητας του πληθυσμού στην αντιβίωση. 

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της Covid-19, τα οφέλη αναδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ο εμβολιασμός συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Εμβολίων (Vaccines Europe), σημαντική παράμετρος για την αποκόμιση του μέγιστου οφέλους των εμβολιαστικών προγραμμάτων είναι η ορθή εφαρμογή των συνιστώμενων από τις αρχές υγείας εμβολιαστικών προγραμμάτων και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών. 

Στη χώρα μας, παρότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιατρικά εμβόλια βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η σημαντική υστέρηση που παρατηρείται στον εμβολιασμό ενηλίκων αναδεικνύει την ανάγκη συλλογικών δράσεων λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των χρόνιων νοσημάτων. Ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, όπως η γρίπη, ο κοκκύτης, ο πνευμονιόκοκκος, o έρπης ζωστήρας, αποτελούν σημαντική αιτία νοσηρότητας και πρόωρων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η θέσπιση εμβολιαστικών στόχων, η πλήρης εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών και η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση υγιών αντιλήψεων στον πληθυσμό σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού.

Ο ρόλος των φαρμακοποιών στην αντιμετώπιση των αντιεμβολιαστικών πεποιθήσεων

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εμβολιασμού, η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) δήλωσε πως τα εμβολιαστικά προγράμματα δεν θα είναι πλήρως επιτυχή εάν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς η διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό. «Οι φαρμακοποιοί κατέχουν τη μοναδική θέση να συμμετέχουν σε ουσιαστικές συζητήσεις με το κοινό και να αντιμετωπίζουν το δισταγμό απέναντι στα εμβόλια. Η Ομοσπονδία δεσμεύεται να υποστηρίξει την ευρεία αξιοποίηση των φαρμακοποιών στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και στην αντιμετώπιση του δισταγμού και της παραπληροφόρησης σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους