Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

ΣΦΕΕ: Αντικειμενικά στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη

9/7/2009
«Παρατηρείται σύγχυση με τις συνολικές φαρμακευτικές πωλήσεις - η δημόσια δαπάνη αποτελεί μόνο ένα κλάσμα αυτών»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης επα­ναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σημειώ­νοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία σύγχυση ανάμεσα στη «φαρμακευ­τική δαπάνη» και τις «συνολικές φαρμα­κευτικές πωλήσεις».

Δηλαδή, «βαφτίζεται» ως «φαρμακευτική δαπάνη» το ποσό το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Ο.Φ. αποτελεί τις «φαρμακευτικές πωλήσεις».

Το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης επα­ναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σημειώ­νοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία σύγχυση ανάμεσα στη «φαρμακευ­τική δαπάνη» και τις «συνολικές φαρμα­κευτικές πωλήσεις». Δηλαδή, «βαφτίζεται» ως «φαρμακευτική δαπάνη» το ποσό το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Ο.Φ. αποτελεί τις «φαρμακευτικές πωλήσεις».

 

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, ο Ε.Ο.Φ. κατα­γράφει σε μηνιαία βάση τις πωλήσεις φαρμάκων από τις φαρμακευτικές επιχει­ρήσεις προς τα νοσοκομεία και τις φαρμακαποθήκες / φαρμακεία. «Αντίθετα, η δη­μόσια φαρμακευτική δαπάνη - σύμφωνα με το International Classification of Health Accounts του ΟΟΣΑ, με το οποίο έχει εναρμονιστεί και η χώρα μας - είναι η δαπάνη για φάρμακα που χορηγούνται σε έξω-νοσοκομειακούς ασθενείς και η οποία καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση. Άρα, η φαρμακευτική δαπάνη είναι κλάσμα μόνον των συνολικών φαρ­μακευτικών πωλήσεων».

 

«Για να είμαστε ακόμη περισσότερο ακριβείς», συνεχίζει ο Σύνδεσμος, «θα πρέπει να επισημανθεί επακριβώς ότι οι φαρμακευτικές πωλήσεις είναι ένα μέγε­θος το οποίο συντίθεται από:

Α) Τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η οποία επιβαρύνει την κοινωνική ασφάλι­ση (μέρος αυτής της επιβάρυνσης επιστρέφει στα δημόσια ταμεία, καθώς σε αυτή περιλαμβάνεται ΦΠΑ 9% και λοιπά).

Β) Τις πωλήσεις φαρμάκων προς τα νο­σοκομεία (οι οποίες γίνονται σε Νοσοκομειακή Τιμή: Χονδρική Τιμή μείον 13%).

Γ) Τις πωλήσεις φαρμάκων τα οποία επανεξάγονται (παράλληλες εξαγωγές).

Δ) Τις πωλήσεις φαρμάκων τα οποία δια­τίθενται είτε σε πολίτες της Ελλάδος είτε σε τουρίστες και τα οποία πληρώνουν οι ίδιοι.

Ε) Τις πωλήσεις φαρμάκων που χρησι­μοποιούνται από ημεδαπούς ή αλλοδα­πούς ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφα­λιστικές εταιρείες και καλύπτονται από αυτές.

ΣΤ) Τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, η οποία δεν επιβάρυνα τα ταμεία».

 

Με βάση τα στοιχεία πωλήσεων φαρ­μάκων από τον Ε.Ο.Φ., υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ, οι συνολικές πωλήσεις σε λιανικές τιμές ανήλθαν στα 7,87 δισ. € το 2007. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει τις πωλήσεις φαρμάκων και όχι τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η οποία αποτελεί το 1/2 μόνο των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων.

 

Με βάση τέλος τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλά­δος (ΕΣΥΕ), το 2007 η συνολική φαρμα­κευτική δαπάνη ανήλθε στα 4,5 δισ. €, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του ΑΕΠ της χώρας.


 

Διαβάστε αναλυτικά το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΣΦΕΕ


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με συμμετέχοντες φαρμακοποιούς, χονδρέμπορους, εκπροσώπους εταιρειών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, γιατρών και ασθενών


Σχετικά άρθρα

Διάλογος για το μέλλον της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα
Με στόχο τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης νοσοκομείου
Έρχεται η Πολιτιστική Συνταγογράφηση
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού
Πλήρης ψηφιοποίηση των συστημάτων που αφορούν το φάρμακο
Συζητήθηκε στη συνάντηση ΣΦΕΕ και Θ. Πλεύρη
Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN