Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΣΕΙΒ: Να λυθεί άμεσα το λάθος στο clawback

11/12/2020 5:36:18 μμ
Απειλεί τη βιωσιμότητα των εισαγωγέων του ΕΟΠΥΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν σε άμεση επίλυση του προβλήματος, που έχει δημιουργηθεί με την άδικη και παράλογη απόδοση του clawback στους εισαγωγείς / παραγωγούς του ΕΟΠΥΥ.

O ΣΕΙΒ υπενθυμίζει ότι το 2017 όλοι οι εισαγωγείς υποχρεώθηκαν να υποβάλουν τα προϊόντα τους στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ, αρκεί τα προϊόντα να είχαν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ. Την ίδια χρονιά υποχρεώθηκαν όλοι οι πάροχοι να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς με το νέο σύστημα αποζημίωσης. Χωρίς να υπάρχει καμία τεχνογνωσία και υποδομή, χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ πώς θα λειτουργήσει το σύστημα, υποχρέωσαν τις επιχειρήσεις υγειονομικών υλικών και ειδικής διατροφής να ενταχθούν στο σύστημα αυτό. Σημειώνεται δε ότι οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ για το 2017 αλλά και για τα επόμενα έτη μειώθηκαν σημαντικά, χωρίς επαρκή στοιχεία, τα οποία δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ.

Ο ΣΕΙΒ είχε ζητήσει με επιστολή του οι προϋπολογισμοί για το 2017, 2018 και 2019 να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα του 2016 και του 2015. Οι προϋπολογισμοί τελικά καταρτίστηκαν βεβιασμένα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες υπερβάσεις. Ο ΣΕΙΒ με εξώδικο ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ ενημέρωση για τον τρόπο που υπολογίστηκαν οι προϋπολογισμοί και δεν έχει λάβει καμία απάντηση έως σήμερα.

Επίσης, καμία ενημέρωση δεν υπήρξε από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ ότι σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού θα εξαναγκάζονταν οι εισαγωγείς να επιστρέψουν χρήματα στον οργανισμό, τα οποία είχαν εισπράξει τρίτοι. Για το 2017, στην κατηγορία υγειονομικού υλικού η υπέρβαση αναζητήθηκε από τους παρόχους που εισέπραξαν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, για το δε 2018 και το 2019, το σύστημα άλλαξε και την «επιστροφή» την επιβαρύνθηκαν οι εισαγωγείς των προϊόντων. Το αποτέλεσμα ήταν να ζητείται από τους εισαγωγείς να επιστρέψουν, σε πολλές περιπτώσεις, ποσά μεγαλύτερα από το 100% του τζίρου τους. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο