Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Δωρεάν ψηφιακό βιβλίο απαντά σε όλα τα ερωτήματα για την ημικρανία
Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ημικρανία και στον πονοκέφαλο;
Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Ι. Τσέτη: Απαιτείται αυτοδυναμία παραγωγής πρώτων υλών και χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης
Οι δηλώσεις της CEO του ΟΦΕΤ στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

ΣΕΙΒ: Απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων για ορθολογικότερες προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων

17/11/2020 3:50:45 μμ
Αναγκαία η δημιουργία Μητρώου Προμηθευτών και Εθνικού Μητρώου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Σε μία συζήτηση εφΆ όλης της ύλης αναφορικά με τις διαδικασίες προμήθειας ιατρικών υλικών στα δημόσια νοσοκομεία, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Γεράσιμος Λειβαδάς αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα που άπτονται του κλάδου, στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου MedTech που διοργανώθηκε από την Ethos Media.


Η χρήση του Παρατηρητηρίου Τιμών ως «Διατιμητήριο» αντικαθιστά πολλές φορές τις από το νόμο επιβαλλόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα τις διάφορες στρεβλώσεις που προκύπτουν, π.χ. η προμήθεια «φθηνών» υλικών που δεν ανταποκρίνονται σε απαιτούμενες ανάγκες. Σε ερώτημα αναφορικά με τη θέση του Συνδέσμου σχετικά με τους συγκεντρωτικούς διαγωνισμούς που προσπαθεί η εκάστοτε ηγεσία του υπ. Υγείας να εφαρμόσει, ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ εκφράστηκε θετικά, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε πως για ορισμένες κατηγορίες ιατρικών υλικών, απλών προδιαγραφών, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής συγκεντρωτικών διαγωνισμών ακόμα και σε πανελλήνια κλίμακα. Αντιθέτως για κάποια άλλα είδη, πιο σύνθετα τεχνολογικώς, η διαδικασία προμήθειας δεν μπορεί να ξεπερνάει το επίπεδο της Υγειονομικής Περιφέρειας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το επίπεδο του νοσοκομείου. Ο Γ. Λειβαδάς τόνισε επίσης την πάγια θέση του Συνδέσμου για δημιουργία Μητρώου Προμηθευτών και Εθνικού Μητρώου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, υπενθυμίζοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το υπό διαμόρφωση Μητρώο της Eudamed, ενσωματώνοντάς το στη νομοθεσία μας, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του. Αναφορικά με την εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς τους προμηθευτές, ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ επισήμανε το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των ατιμολόγητων υλικών, το οποίο, παρά την αρχική επιδίωξη της Κυβέρνησης να το επιλύσει νομοθετικά (νόμοι 4623 και 4633 του 2019), δημιουργήθηκε στη συνέχεια μια νέα γενιά ατιμολόγητων υλικών που φθάνει στο επίπεδο των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Νέο νομοσχέδιο για τις προμήθειες στο ΕΣΥ εντός του Δεκεμβρίου

Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για το σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ. Βασικός στόχος θα είναι το 30% των προμηθειών των νοσοκομείων να πραγματοποιούνται μέσω κεντρικών διαγωνισμών, σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο. Όπως ανέφερε ο Γ. Κωτσιόπουλος, μιλώντας στο ίδιο διαδικτυακό συνέδριο, οι κεντρικοί διαγωνισμοί θα αφορούν συγκεκριμένα υλικά και θα διεξάγονται σε επίπεδο Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Ο κ. Κωτσιόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία, της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), καθώς το 2019 είχε μείνει με μόλις 9 εργαζόμενους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ημικρανία και στον πονοκέφαλο;
Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα λύση για τα self tests


Σχετικά άρθρα

Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Β. Κικίλιας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται κατά της COVID-19 και οι ηλικίες 18-29
Σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τους κατάκοιτους ασθενείς
Έρχεται αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρώπη
Η PGEU ζητά να επεκταθεί η φαρμακευτική πρακτική και να αμείβονται οι υπηρεσίες των φαρμακοποιών
K. Mητσοτάκης: Τριπλασιάζεται σε όλη την Επικράτεια η διανομή των self test
Ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους άνω των 30