Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Σε πορεία ανάπτυξης βρίσκεται ο φαρμακευτικός κλάδος στην Ελλάδα

17/2/2015 10:41:57 πμ
Έρευνα από τη Grant Thornton για την περίοδο 2009-2013
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η Grant Thornton* πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα τη νεότερη κλαδική έρευνά της για την περίοδο 2009-2013, παρουσιάζοντας τα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη 8.140 ελληνικών επιχειρήσεων.

Η κλαδική ανάλυση με τίτλο "Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Σημάδια Αντοχής & Αχτίδες Ανάκαμψης" βασίστηκε στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για την προαναφερθείσα περίοδο, εξειδικεύοντας την ανάλυση βάσει μεγέθους σε 4 κατηγορίες επιχειρήσεων (μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες). Η έκδοση αποτυπώνει την ελληνική επιχειρηματικότητα εισάγοντας ένα νέο μοντέλο αξιολόγησης, το "Financial Growth/Health Matrix", και χρησιμοποιώντας δύο βασικές μεταβλητές: τη χρηματοοικονομική υγεία και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η εταιρία επαγγελματικών υπηρεσιών έκανε ειδική αναφορά στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, τονίζοντας ότι η απόδοσή τους σε οικονομικό επίπεδο φαίνεται να ποικίλλει.

Οι πωλήσεις

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη των πωλήσεων για το έτος 2013, η εταιρία σημειώνει ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απέφεραν έσοδα ύψους από 2 έως 50 εκατ. ευρώ, οι μεγάλες από 50 έως 250 εκατ. ευρώ, ενώ οι πολύ μεγάλες περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ. Τονίζει μάλιστα ότι 4 εταιρίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου για το 2013, το 66% των εργαζομένων απασχολείται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και ότι οι 10 μεγαλύτερες εταιρίες κατέχουν το 39% περίπου της αγοράς.

Αναφερόμενη στη γενική εικόνα των επιχειρήσεων η ανάλυση επισημαίνει ότι ο κλάδος δείχνει να ακολουθεί την πορεία των λοιπών ελληνικών εταιριών όσον αφορά τις πωλήσεις, ενώ η κερδοφορία του τα πρώτα έτη της κρίσης πλήττεται σφοδρότερα. Εντούτοις τα τελευταία δυο έτη δείχνει να έχει προσαρμοστεί και να ακολουθεί πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης. Υπογραμμίζει ακόμη ότι την τελευταία διετία ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους βελτιώνοντας το περιθώριο EBITDA, η μείωση της δανειακής επιβάρυνσης, καθώς και η βελτίωση της ταμειακής ρευστότητας καταδεικνύουν ότι ο κλάδος ξεπερνάει την κρίση.

Οι προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές ο κλάδος μέσω της αύξησης του μεριδίου των γενόσημων φαρμάκων, σε συνδυασμό με τη λήξη πατέντας σε πρωτότυπα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης και παράλληλα με την αλλαγή στη διαδικασία συνταγογράφησης, αλλά και την αύξηση των εξαγωγών, μπορεί να διατηρήσει και να αυξήσει τα μερίδια αγοράς του.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εξεταστούν οι προοπτικές επενδύσεων σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για ενδυνάμωση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και ενίσχυση των εμπορικών σημάτων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Ωστόσο καθίσταται αναγκαία η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, εξηγεί η κλαδική ανάλυση, λόγω και των περαιτέρω δραστικών περικοπών δαπανών στην υγεία, οι οποίες αποτελούν απειλή για την κερδοφορία του κλάδου.

Τα συμπεράσματα

Η Grant Thornton βάσει των ευρημάτων προχώρησε στα εξής συμπεράσματα:

  • Η πορεία του κύκλου εργασιών του κλάδου φαίνεται να ακολουθεί την πορεία του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες.
  • Η κρατική παρέμβαση στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής των εταιριών εξανέμισε το 2010 το περιθώριο κέρδους, σχεδόν στο σύνολο των εταιριών του κλάδου. Εντούτοις ο κλάδος ανακάμπτει από το 2012, και το 2013 η προ φόρων κερδοφορία του είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
  • Παρατηρήθηκε μείωση δανεισμού κατά τη διάρκεια της πενταετίας, ενώ το 2013 παρουσιάζει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, όπως απεικονίζεται από τη σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια, ιδιαίτερα για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Τέλος, ο κλάδος παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της ενδυνάμωσης τα τελευταία έτη της κερδοφορίας του και της μείωσης του δανεισμού.

Πηγή

*Η Grant Thornton είναι εταιρεία ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και επιχειρήσεις δημοσίου τομέα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Η Pharma Q συμμετείχε στο Hellas Pharm 2024
Παρείχε επιστημονική ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της Q Pain και Μαστίχα Χίου σε σκόνη 1050 mg
Δυναμική Φαρμακαποθήκη: Μεγάλη προσέλευση στο περίπτερό της στην Hellas PHARM 2024
Εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα της εταιρείας ήταν εκεί
Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών