Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Σε γονίδια νυχτερίδων βρίσκεται το μυστικό της μακροζωίας

8/2/2018 12:28:48 μμ
Νέο εύρημα επιστημόνων που αναζητούν τη "θεραπεία" της γήρανσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια σημαντική ανακάλυψη επιστημόνων της Ιρλανδίας μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στη «θεραπεία» της γήρανσης και στη δυνατότητα παράτασης της ζωής.


Επιστημονική ομάδα από Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου (UCD) μελετά νυχτερίδες, ως εξαιρετικά μακρόβια ζώα, προκειμένου να εντοπίσει τους βιολογικούς μηχανισμούς, με τους οποίους επιτυγχάνεται η μακροβιότητά τους.


Ανέλυσε το DNA από περίπου 500 άγριες νυχτερίδες που ανήκουν σε 4 είδη και διαπίστωσε ότι ένα από τα είδη αυτά, το Myotis (ζει γύρω στα 37 χρόνια, ενώ θα έπρεπε να ζει μόνο τέσσερα χρόνια με βάση το μέγεθος του), εμφανίζει μια εντυπωσιακή διαφοροποίηση σε σύγκριση με άλλα ζώα και τους ανθρώπους: τα τελομερή, τα προστατευτικά τμήματα DNA στις άκρες των χρωμοσωμάτων, δεν συρρικνώνονται με το πέρασμα του χρόνου, όπως είναι το αναμενόμενο. Στα υπόλοιπα ζώα αλλά και στους ανθρώπους, όσο πιο γρήγορα συρρικνώνονται τα τελομερή, τόσο προχωρά η καταστροφή των κυττάρων άρα και η γήρανση και πλησιάζει το τέλος της ζωής…


Μελετώντας περαιτέρω το γονιδίωμα αυτών των νυχτερίδων, ανακάλυψαν ότι η ιδιότητά τους αυτή οφείλεται σε δύο γονίδια (ATM και SETX), τα οποία τώρα θα τεθούν σε εξονυχιστική έρευνα που δυνητικά θα αποκαλύψει τελικά το μυστικό της μακροζωίας!


Σημειώνεται ότι οι νυχτερίδες είναι τα πιο μακρόβια θηλαστικά ζώα στον κόσμο σε σχέση με το μέγεθός τους. Μόνο 19 είδη θηλαστικών ζουν περισσότερο από τον άνθρωπο σε σχέση με το σωματικό μέγεθός τους: τα 18 είναι είδη νυχτερίδων και το 19ο ένας παράξενος αφρικανικός άτριχος τυφλοπόντικας.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science Advances".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους