Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Δύο Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στους Ολυμπιακούς του Τόκυο
Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην πρόκρισή τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου
Eli Lilly: Το παγκόσμιο μήνυμα που στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
"Δεν είμαστε υγιείς, αλλά μπορούμε να γίνουμε"

Σε αναμονή της τήρησης των υποσχεθέντων από τον Ο.Π.Α.Δ.

2/2/2007
Μετά την απεργία της 13ης Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας στις 21 Δεκεμβρίου 2006, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υγείας, οι πρόεδροι του Π.Φ.Σ. και των φαρμακευτικών συλλόγων Αττικής και Πειραιά και ο πρόεδρος του Ο.Π.Α.Δ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σε αναμονή της τήρησης των υποσχεθέντων από τον Ο.Π.Α.Δ.

Μετά την απεργία της 13ης Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας στις 21 Δεκεμβρίου 2006, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υγείας, οι πρόεδροι του Π.Φ.Σ. και των φαρμακευτικών συλλόγων Αττικής και Πειραιά και ο πρόεδρος του Ο.Π.Α.Δ.
Αποφασίστηκε η αποπληρωμή των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2006, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2007, γεγονός για το οποίο δεσμεύτηκαν εγγράφως εκδίδοντας μάλιστα και δελτίο τύπου.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας Υγείας και ο πρόεδρος του Ο.Π.Α.Δ. διαβεβαίωσαν ότι προωθείται η εφαρμογή συστήματος που θα εξασφαλίζει την εμπρόθεσμη καταβολή των οφειλών του Ο.Π.Α.Δ.
Έπειτα από αυτές τις διαβεβαιώσεις, ο Π.Φ.Σ. ανέστειλε τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Ο.Π.Α.Δ., ώστε να δοθεί χρόνος για την υλοποίηση των υποσχεθέντων.
Επειδή ο Φ.Σ.Α. προτίθεται να παρέμβει νομικά καταθέτοντας αγωγή εναντίον του Ο.Π.Α.Δ., εάν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, παρακαλεί τους συναδέλφους μαζί με την κατάθεση των λογαριασμών τους στο Σύλλογο από τις αρχές του 2007 και έπειτα να προσκομίζουν κάθε μήνα φωτοτυπία του τιμολογίου των συνταγών του Ο.Π.Α.Δ.


Υπονομεύουν τους εμβολιασμούς

Στην υπονόμευση της πολιτικής των γενικευμένων προληπτικών εμβολιασμών επιμένει περιέργως η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας στη Βουλή. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για την οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων στις προληπτικές εξετάσεις, ο Αθ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι οικονομική συμμετοχή θα καθιερωθεί μόνο στα εμβόλια για την ανεμοβλογιά, τη μηνιγγίτιδα και την πνευμονία. Ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι «η ρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με τις εξετάσεις «ΠΑΠ» για τον καρκίνο του μαστού ή με τις εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη», αλλά δεν εξήγησε γιατί η κυβέρνηση καθιερώνει αντικίνητρα για τους εμβολιασμούς. Επίσης, ο Αθ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι το ποσοστό της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα τρία εμβόλια θα καθοριστεί από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η σχετική ρύθμιση αφήνει ανοιχτό το πεδίο για μελλοντική επιβολή συμμετοχής και σε προληπτικές εξετάσεις.


Η ΑΕΠΙ για τη μουσική στα φαρμακεία

Η ΑΕΠΙ (ελληνική εταιρεία προς προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας Α.Ε.) απέστειλε επιστολή στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής με την οποία τον ενημέρωνε ότι διεκδικεί αμοιβή από πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να χορηγήσει τη σχετική άδεια δημόσιας εκτέλεσης, έτσι ώστε να είναι νόμιμη η μετάδοση, η χρήση και η με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο εκτέλεση της μουσικής (π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση, μηχανικά μέσα, cd, dvd, κεντρική πηγή με ηχεία, κασετόφωνο, ενισχυτές κ.τ.λ.) εντός των φαρμακείων.
Το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α. ανακοίνωσε ότι εξετάζει το θέμα νομικά και θα ανταποκριθεί στο αίτημα της εταιρείας για συνάντηση, ώστε, εάν είναι δυνατόν, να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.Η «κατευθυνόμενη» συνταγογραφία στη δημοσιότητα

Σαν κύριο θέμα αναδεικνύεται η «κατευθυνόμενη» συνταγογραφία όχι μόνο από τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και από τον τύπο. Σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα με τίτλο «Μεγάλη απάτη με συνταγές του ΙΚΑ», αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εντοπίσει δεκάδες υποθέσεις που επιβαρύνουν οικονομικά το ίδρυμα.
Τα συνταγολόγια βρίσκονται στα χέρια των γιατρών, οι οποίοι, καθώς έχουν τον αριθμό μητρώου του ασφαλισμένου, μπορούν να γράφουν συνταγές, τις οποίες εκτελούν σε φαρμακείο με το οποίο συνεργάζονται. Με τη συνταγογράφηση των φαρμάκων χρεώνεται το νοσοκομείο ή απευθείας ο ασφαλιστικός οργανισμός, ακόμη κι αν οι ασθενείς-ασφαλισμένοι δεν τα αγοράσουν.
Η διοίκηση του ΙΚΑ, τονίζει το δημοσίευμα, θα ξεκινήσει ελέγχους σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων που έχουν μεγάλη κατανάλωση. Επίσης, θα δημιουργήσει κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα εκκαθάρισης συνταγών αξιοποιώντας το barcode, ώστε ο οργανισμός να έχει πλήρη εικόνα για τη «διακίνηση» των φαρμάκων.


Σκληρή πολιτική για τον περιορισμό φαρμακευτικών δαπανών

Πολιτική εξορθολογισμού των φαρμακευτικών δαπανών φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτό που την προβληματίζει στην παρούσα φάση είναι η «κατευθυνόμενη» συνταγογραφία, η οποία ανεβάζει πολύ το κόστος των ταμείων και, σε μεγάλο βαθμό, δεν μπορεί να ελεγχθεί.
Στελέχη της κυβέρνησης ξεκαθάρισαν ότι η προσπάθεια περιορισμού των φαρμακευτικών δαπανών δε θα γίνει εις βάρος των ασφαλισμένων, περικόπτοντας φάρμακα, αλλά με συστηματικούς ελέγχους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη διακίνηση του φαρμάκου καθώς και με τη δημιουργία συστήματος μηχανοργάνωσης στα ασφαλιστικά ταμεία.
Έτσι, στις 15/12/2006 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας υπό το Γιώργο Αλογοσκούφη και τη συμμετοχή του υπουργού Απασχόλησης και των υφυπουργών Υγείας και Ανάπτυξης, με σκοπό τον καλύτερο συνδυασμό συναρμόδιων υπουργείων, ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων.
Συζητήθηκε το θέμα της μηχανογράφησης των ταμείων, ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητά τους.
Στη σύσκεψη δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά θα υπάρξουν ανάλογες επαφές και στο μέλλον προκειμένου να λυθεί το φλέγον θέμα των φαρμακευτικών δαπανών.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην πρόκρισή τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου
"Δεν είμαστε υγιείς, αλλά μπορούμε να γίνουμε"


Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Κατείχαν το 22,4% της αγοράς των καλλυντικών το 2020
Έρχονται δεύτερα μετά την ευρεία διανομή και τα monobrands, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΒΑΚ, Θ. Γιαρμενίτη
Ν. Φουτούλης: 1η Αυγούστου ανοίγει το φαρμακείο στο Καστελόριζο
Μετά από 14 χρόνια προσπαθειών από το Φ.Σ. Δωδεκανήσου
ΦΣΑ: Καλεί όλα τα μέλη του  να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση
Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο διαδικτυακά