Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

5ο Συνέδριο ΠΕΙΦΑΣΥΝ Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα
Αναβάθμιση του ρόλου των φαρμακοποιών μετά την πανδημία
ΠΣΒΑΚ: Ποιοτικούς στόχους βιωσιμότητας θέτουν οι εταιρείες καλλυντικών
Σύμφωνα με έρευνα από το Γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών IKW

Σε 1,5 μήνα ολοκληρώνεται ο διάλογος για τα θεσμικά θέματα των φαρμακοποιών

18/6/2021 11:38:58 πμ
Δέσμευση της κυβέρνησης προς τον ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η πόρτα για την επίλυση χρόνιων θεσμικών προβλημάτων των φαρμακοποιών έχει ανοίξει, σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΠΦΣ και της κυβέρνησης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα.

Ο διάλογος αφορά θέματα όπως είναι η διάθεση των ΦΥΚ, το rebate, η επιστημονική αμοιβή, τα κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες, θέματα που αφορούν τα ΜΗΣΥΦΑ, καθώς και η στήριξη των φαρμακείων των ακριτικών και άγονων περιοχών. Αμέσως μετά η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει τις όποιες αλλαγές. Ήδη είναι στα σκαριά νομοσχέδια που αφορούν τα φαρμακεία αλλά και την αναμόρφωση της λειτουργίας του ΠΦΣ και των τοπικών συλλόγων, κάτι που έχει να συμβεί από το 1928. Το γεγονός ότι έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα μεταξύ ΠΦΣ και κυβέρνησης για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο γίνεται γνωστό και από το δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, μετά τη συνάντηση που είχε η ειδική Ομάδα Εργασίας με μέλη του Δ.Σ του ΠΦΣ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες το Δ.Σ. του ΠΦΣ θα αποφασίσει για τη διανομή των self tests

Κύριο αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης ήταν η συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία, με τους Β. Κοντοζαμάνη και Α. Σκέρτσο να τονίζουν τη μεγάλη σημασία του προγράμματος για τον έλεγχο της διασποράς του ιού, να εξαίρουν τη συμβολή των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών σε αυτό και να προτείνουν τη συνέχισή του για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία (εφόσον οι Σύλλογοι αρνούνται να συμμετάσχουν), η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης. Όπως διευκρινίζει και η ανακοίνωση από την πλευρά του ΠΦΣ, ζητήθηκε να καταβληθεί προσπάθεια να διατίθενται εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο.

Ικανοποιημένος ο Απόστολος Βαλτάς από τη συνάντηση

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ δήλωσε στο f.daily: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ΠΦΣ έφερε την κυβέρνηση σε επίσημες συζητήσεις για τα θεσμικά θέματα του κλάδου και γίνεται λόγος για επίλυση αυτών με χρονοδιάγραμματα». Αναφορικά με τις αντιδράσεις των συλλόγων στη διανομή των δωρεάν τεστ, ο Απ. Βαλτάς απάντησε ότι «η στάση του κλάδου αποφασίζεται από το Δ.Σ. του ΠΦΣ. Οι σύλλογοι φυσικά έχουν την αυτονομία να διαφοροποιηθούν, αλλά θα αναλάβουν και την ευθύνη για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους πολίτες. Θα πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμες λύσεις». Τέλος, όσον αφορά το clawback των ιατροτεχνολογικών, ο Απ. Βαλτάς ξεκαθάρισε ότι η λύση θα βρεθεί και ότι θα ξανασυζητηθεί το θέμα σε επόμενο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, στο οποίο θα υποστηρίξει τα φαρμακεία με στοιχεία και ακλόνητα επιχειρήματα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γενόσημα, ΦΥΚ, πληρωμές, ελλείψεις στο επίκεντρο της συνάντησης
Στόχος να συγκεντρώσει φαρμακοποιούς από τις 193 χώρες των Ηνωμένων Εθνών


Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Το Σεπτέμβριο ξεκινά η νέα εποχή των φαρμακευτικών συλλόγων
Με αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους μετά από σχεδόν 100 χρόνια
Φ.Σ. Αχαΐας: Αντάρτικο και για τη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία
Πολλοί φαρμακοποιοί δεν ασπάζονται τη στάση του προεδρείου
ΠΦΣ: Σε εξωτερικό χώρο η διενέργεια των rapid tests στα φαρμακεία
Ο φαρμακοποιός δεν μπαίνει καραντίνα σε περίπτωση κρούσματος