Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Επιτυχημένη εκδήλωση για την ενδοαγγειακή fistula στους αιμοκαθαιρόμενους
Καταγράφεται σημαντική πρόοδος στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης
Υπερψηφίστηκε η Συλλογική Σύμβαση για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους
Η διακίνησή τους θα γίνεται από τις φαρμακαποθήκες


Σε 120 δόσεις η εξόφληση του clawback για τους παρόχους υγείας

28/11/2017 9:31:06 πμ
Συμφώνησαν Μπερσίμης - δανειστές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε 120 δόσεις θα μπορέσουν τελικά να εξοφλήσουν οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας τις οφειλές τους από το clawback προς τον ΕΟΠΥΥ. Όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία με τους Θεσμούς "έκλεισε" χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού καθ. Σωτήρης Μπερσίμης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.


Οι προσπάθειες του Οργανισμού για επέκταση της τμηματικής εξόφλησης και πέραν του 2018 -χρονοδιάγραμμα που αρχικά είχε εγκριθεί- ευοδώθηκαν, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κλεισίματος των επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για εξωνοσοκομειακή, είτε για νοσοκομειακή φροντίδα. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έχουν ήδη καταγράψει το κλείσιμο 40 ιδιωτικών κλινικών την τελευταία διετία, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και όχι εξαιτίας της έλλειψης προσέλευσης ασθενών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι οφειλές από clawback υπολογίζονται στα 250 εκ. ευρώ.


Με την παράταση αυτή, δίνεται περιθώριο για επέκταση του χρόνου συμψηφισμών, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει. Και αυτό, είτε γιατί απαιτούνται έλεγχοι παρελθόντων ετών που δεν έχουν ολοκληρωθεί, είτε γιατί η διαδικασία είναι χρονοβόρα (για όσους έχουν δεχθεί τους συμψηφισμούς), καθώς οι πάροχοι εξωνοσοκομειακής περίθαλψης είναι αρκετές χιλιάδες (περίπου 6.000 συνολικά).


Παράλληλα η ισχύς μιας τέτοιας ρύθμισης, εξασφαλίζει ταυτόχρονα και τον έλεγχο επιχειρήσεων και ΕΟΠΥΥ και στη μεταμνημονιακή περίοδο, όπου επιδιώκεται οι έλεγχοι να συνεχιστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στις αγορές, χωρίς να αυξηθούν οι ανάγκες της χώρας για δανεισμό πέραν του αναμενόμενου.


Στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, συζητήθηκε επίσης και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), η οποία αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία περιστολής των δαπανών.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά 37,6% τα τελευταία τρία χρόνια
Δίνει πολλαπλές επιλογές στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ


Σχετικά άρθρα

Η Δημόσια Υγεία αλλάζει
Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότησή της
5ο ΗΤΑ Conference: Έρχεται στις 18 Φεβρουαρίου
Θα προηγηθεί και εκπαιδευτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Πάνο Καναβό
Ελάχιστα από τα αντιβιοτικά που αναπτύσσονται είναι καινοτόμα
Ο ΠΟΥ καλεί τη φαρμακοβιομηχανία να χρηματοδοτήσει την έρευνα
Νέα εποχή για τις νέες καινοτόμες θεραπείες
Οι ασθενείς απαιτούν επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσής τους