Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πυρά φαρμακοποιών με αφορμή τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

1/3/2021 3:36:09 μμ
Κριτική και σκληρά λόγια κατά του Διονύση Ευγενίδη και του Ηλία Κατσόγιαννη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έντονη κριτική και σκληρά λόγια χρησιμοποιεί η βάση των φαρμακοποιών ενάντια στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύση Ευγενίδη, ότι τα φαρμακεία θα μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη διενέργεια εμβολιασμών κατά της COVID-19 με το μονοδοσικό εμβόλιο, εφόσον θα μπορούν να λειτουργήσουν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο dailypharmanews είπε: «Θα κινηθούμε βάσει του πρωτοκόλλου που θα δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο εμβόλιο και όσοι μπορούν να λειτουργήσουν με βάση τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα, αυτοί και θα αναλάβουν και τον εμβολιασμό».

Αυτός ο διαχωρισμός των φαρμακείων –όσων θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα και όσων δεν θα την έχουν– πυροδότησε τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, οι οποίοι κάνουν λόγο για φαρμακεία 2 ταχυτήτων που διασπούν τον κλάδο. Έξαλλοι φαρμακοποιοί αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχόλια για «εμπόλεμη ζώνη», εξηγώντας ότι η πλειονότητα του κλάδου «θα αγωνίζεται να κρατηθεί στο παιχνίδι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα φαρμακεία και τις οικογένειες».

Αυτές τις απόψεις συμμερίζεται και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ο Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος έγραψε ότι κάποτε λέγαμε ότι «δεν περισσεύει ούτε ένας συνάδελφος, ενώ σήμερα καταλήξαμε να λέμε «όσοι μπορούν να λειτουργήσουν». Κάτι που επουδενί δεν ορίζει τη συλλογικότητα», σύμφωνα με τον Κ. Λουράντο.

Εν τω μεταξύ ακούγονται και οι φωνές από τη μερίδα των φαρμακοποιών που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εμβολιαστική εκστρατεία κατά της COVID-19, θεωρώντας ότι ένα σεμινάριο δεν αρκεί για να αναλάβει ένας φαρμακοποιός αυτήν την ευθύνη. Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο για «ιατρικές πράξεις» μέσα στα φαρμακεία και ότι αυτό θα δώσει δικαίωμα στους ιατρικούς συλλόγους να επιτεθούν για άλλη μια φορά στον κλάδο

 Η όλη υπόθεση, που θυμίζει παλαιότερες διαμάχες, όταν επιτράπηκε το άνοιγμα φαρμακείων δίπλα από τα νοσοκομεία και φυσικά όταν απελευθερώθηκε το ωράριο των φαρμακείων με τους μνημειώδεις διαξιφισμούς μεταξύ διευρυμένων και μη, οδήγησε κατά κάποιον τρόπο και στην κατάθεση παραίτησης του φαρμακοποιού Ηλία Κατσόγιαννη από την Ομάδα Εργασίας του ΙΔΕΕΑΦ.

Ειδικότερα, δημιουργήθηκε σάλος στα social media των φαρμακοποιών από την άποψη του Ηλία Κατσόγιαννη ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 μέσα στα φαρμακεία πρέπει να γίνει με βάση κάποιους κανόνες, ώστε να μην αποκλειστεί κανείς, και ότι εν μέρει συμφωνεί με τον Δ. Ευγενίδη.
Μετά από προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν και τη θέση του στην Ομάδα Εργασίας του ΙΔΕΕΑΦ, ο ίδιος κατέθεσε την παραίτησή του από αυτή στο προεδρείο του ΙΔΕΕΑΦ και του ΠΦΣ και αναμένει αν θα γίνει δεκτή ή όχι.

Όπως αναφέρει σε βίντεο που ανάρτησε στο facebook, «το πρόβλημα είναι ότι συσχετίστηκαν οι όποιες απόψεις μου, σωστές ή λάθος, καλοδιατυπωμένες ή κακοδιατυπωμένες, με την παρουσία μου στον ΙΔΕΕΑΦ» και διευκρινίζει ότι το έργο που προσέφερε στο Ινστιτούτο κρίνεται με βάση την ποιότητα αυτού και αν έκανε καλά αυτό που του ζητήθηκε και όχι με βάση τις προσωπικές του απόψεις, που είναι άσχετες με το ΙΔΕΕΑΦ.
Στο f.daily δεν δέχτηκε να σχολιάσει κάτι περαιτέρω. 

Όσο για την παραίτηση, σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily, αυτή θα εξεταστεί σε ένα μελλοντικό χρόνο που θα έχει καταλαγιάσει το θέμα και σίγουρα όχι εν θερμώ.
Πάντως σύμφωνα με κύκλους του ΙΔΕΕΑΦ, ο Ηλίας Κατσόγιαννης είναι κορυφαίος επιστήμονας στην παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων, χρήσιμος και επαρκέστατος.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά