Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πρωτοφανές! 387% αύξηση της υδροξυχλωροκίνης, 170% των αντιιικών, 198% της παρακεταμόλης

16/7/2021 3:21:55 μμ
Συνέβη στην Ελλάδα, στην αρχή της πανδημίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σοκαριστικές τιμές που δεν μπορούν να ερμηνευτούν με τις γνώσεις και τη λογική που έχουμε σήμερα γύρω από τη νόσο Covid-19 εμφανίζουν τα στατιστικά για την κατανάλωση συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων κατά την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα. Αποτυπώνοντας έτσι τόσο την άγνοια της επιστημονικής κοινότητας όσο και το φόβο των πολιτών που μάλλον οικειοθελώς προχώρησαν σε περιττές ίσως και… επικίνδυνες λήψεις φαρμάκων, όπως η υδροξυχλωροκίνη, τα αντιιικά αλλά και η παρακεταμόλη και τα αντιβιοτικά φάρμακα.

Όλες οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν προήλθαν από τα μοτίβα κατανάλωσης φαρμακευτικών ουσιών κατά το πρώτο κύμα της COVID-19 στην Αθήνα μέσα από την ανάλυση λυμάτων που πραγματοποίησε μια διεπιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νικόλαου Θωμαΐδη. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνούς φήμης και μεγάλης απήχησης περιοδικό «Science of The Total Environment» και σύμφωνα με τους συντάκτες της (Αικατερίνη Γαλάνη, Νικηφόρο Αλυγιζάκη, Reza Aalizadeh, Ευστάθιο Καστρίτη, Θάνο Δημόπουλο) αναφέρει πως:

Η χρήση αντιικών φαρμάκων κατά το πρώτο lockdown αυξήθηκε κατά 170%, με την ουσία υδροξυχλωροκίνη να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα σημειώνοντας 387% αύξηση. Επιπλέον οι προσπάθειες των γιατρών να βρουν αποτελεσματική θεραπεία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, που ελάχιστα ήταν γνωστά για την καταπολέμηση της νόσου, συνοψίζεται και στην αύξηση της χρήσης αντιβιοτικών ουσιών (57%) αλλά και στην ταυτοποίηση αντιικών και αντιβιοτικών ουσιών το 2020 που δεν ανιχνεύονταν στα λύματα μέχρι το 2019. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση στη χρήση της παρακεταμόλης κατά 198%.


Τα ευρήματα της έρευνας, όπως προκύπτουν από την Επιδημιολογία Λυμάτων, αντικατοπτρίζουν σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που επηρέασε η υγειονομική κρίση τη σωματική υγεία του πληθυσμού της Αττικής και παρέχει εξαιρετική πληροφόρηση και προσφορά στην επιστημονική κοινότητα.

Η επεξεργασία των λυμάτων που έδειξε κατανάλωση πληθώρας φαρμακευτικών ουσιών σημειώθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (Μάρτιος 2020). Το άρθρο έχει τίτλο «Patterns of pharmaceuticals use during the first wave of COVID-19 pandemic in Athens, Greece as revealed by wastewater-based epidemiology». 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»