Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Προτιμάμε την πρωινή ή την απογευματινή γυμναστική;

24/11/2017 2:43:25 μμ
Εξαρτάται από τους λόγους της άσκησης και τους προσωπικούς μας στόχους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Προτιμάμε την πρωινή ή την απογευματινή γυμναστική; Η απάντηση στο ερώτημα έρχεται από το λόγο που γυμναζόμαστε!

Πότε πρέπει να προτιμάμε την πρωινή γυμναστική;

  • Αδυνάτισμα: Αν η γυμναστική έχει στόχο τη μείωση του βάρους, τότε είναι καλύτερα να προπονήστε τις πρωινές ώρες και μάλιστα με άδειο στομάχι, όπως υποστηρίζει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northumbria University της Βρετανίας, η οποία έδειξε ότι η γυμναστική πριν από το πρωινό οδηγεί σε καύση του λίπους κατά 20% περισσότερο. Ωστόσο, η πλειονότητα των ειδικών συστήνει να μην κάνουμε γυμναστική εντελώς νηστικοί, αλλά να έχουμε καταναλώσει κάτι ελαφρύ (π.χ. μια μπάρα δημητριακών, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης) μισή με μία ώρα πριν.
  • Εγρήγορση - διαύγεια: Αν η εργασία σας είναι πνευματική, τότε έχετε έναν επιπλέον λόγο να κάνετε γυμναστική το πρωί. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ήπια και τακτική γυμναστική ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες (μάθηση, μνήμη, αντίληψη, προσοχή, σκέψη), ενδεχομένως γιατί η άσκηση διεγείρει την παραγωγή νευρικών κυττάρων και αιμοφόρων αγγείων, καθώς και ουσιών που ωφελούν τα εγκεφαλικά κύτταρα.
  • Ευεξία: Η πρωινή γυμναστική ανεβάζει το ηθικό, βελτιώνει τη διάθεση και αναζωογονεί, καθώς προάγει την έκκριση ενδορφινών, ορμόνες που γεννούν το αίσθημα της ευεξίας και της ευδαιμονίας και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, η οποία προκαλεί νευρικότητα και στρες.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Θα πρέπει να κάνουμε καλό ζέσταμα (διατάσεις), γιατί το πρωί οι αρθρώσεις και οι μύες είναι δύσκαμπτα και είμαστε επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Ενδείκνυται η αεροβική γυμναστική!

Πότε πρέπει να προτιμάμε την απογευματινή γυμναστική;

  • Ενδυνάμωση: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δείκτες της φυσικής κατάστασης (π.χ. αντοχή, δύναμη, χρόνος αντίδρασης) είναι καλύτεροι όταν γυμναζόμαστε στις 4-7 το απόγευμα. Η εξήγηση κρύβεται στη θερμοκρασία του σώματος, που είναι στα υψηλότερα φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση των μυών και άρα στη μέγιστη απόδοσή τους.
  • Χαλάρωση πριν από τον ύπνο: Έχει διαπιστωθεί ότι η ήπια σωματική δραστηριότητα τις απογευματινές ώρες βοηθά το μυαλό να αποσπάται από τις αρνητικές σκέψεις και το στρες, διευκολύνοντας έτσι την έλευση του ύπνου. Ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγουμε την έντονη άσκηση τουλάχιστον 2 ώρες πριν ξαπλώσουμε, διότι ενδέχεται να φέρει αντίθετο αποτέλεσμα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το απόγευμα ενδείκνυνται οι ασκήσεις ενδυνάμωσης (π.χ. βάρη) αλλά και γιόγκα, πιλάτες, τάι τσι, χορός.
Πληροφορίες από vita.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους