Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

ΦΣΑ: Οι αποφάσεις από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ.
Ετοιμάζει παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο για τους φαρμακευτικούς συλλόγους
ΕΟΠΥΥ: Συγκροτήθηκε Επιτροπή για τον έλεγχο της συνταγογράφησης
Η σχετική απόφαση έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια
Ερήμωσε το φαρμακείο στην αφετηρία των τρένων στη Θεσσαλονίκη
"Ζητάμε μια ανθρώπινη αντιμετώπιση" αναφέρει ο φαρμακοποιός Γ. Τσαλαμπούνης

Πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ για πιθανά υπερκέρδη από προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν την Covid-19

21/7/2021 12:46:52 μμ
Έγγραφο του υπ. Ανάπτυξης προς όλους όσους τα διακινούν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται αποφασισμένο να επιβάλλει ισχυρότατες ποινές και πρόστιμα ως 1 εκατ. ευρώ σε περιπτώσεις αδικαιολόγητης κερδοσκοπίας για όσους διακινούν προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19.

Την ίδια στιγμή με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ανώτατης τιμής πώλησης στους καταναλωτές (διατίμηση) για σειρά αγαθών και υπηρεσιών. Αυτά προβλέπονται σε άρθρο του νόμου 4818/2021, σύμφωνα με το οποίο εφόσον υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς της COVID-19 και πάντως όχι πέρα από τις 31/12/2021, απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής της υπηρεσίας ή του προϊόντος, τόσο ώστε το μεικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου του 2020. Η ρύθμιση αφορά προϊόντα που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως φαρμακευτικών προϊόντων, τεστ ανίχνευσης ιού ή οποιουδήποτε άλλου ισοδύναμου μέτρου, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης.

Η αρμόδια αρχή για τη λήψη καταγγελιών είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία αποκτά πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, δεδομένο και έγγραφο από οιαδήποτε πηγή, διενεργεί επιτόπιο έλεγχο, διατηρεί στην κατοχή της τα στοιχεία κ.ά. Με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, επιβάλλονται σε βάρος οποιουδήποτε παραβαίνει την απαγόρευση, είτε αυτεπαγγέλτως είτε έπειτα από καταγγελία, μία ή περισσότερες κυρώσεις ως εξής:

α) σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και β) πρόστιμο από 1.000 έως ένα 1.000.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Κατ' εξαίρεση, σε περίπτωση που το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Ανάπτυξης έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα που του παρέχει ο νόμος, μπορεί επιπλέον:
  1.  να απαιτεί είτε από τον παραβάτη είτε από πάροχο υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας την άμεση αφαίρεση περιεχομένου, τη διαγραφή, την απενεργοποίηση ή τον περιορισμό της πρόσβασης σε επιγραμμική (online) διεπαφή, και
  2.  να απαγορεύει τις διαφημιστικές καταχωρίσεις σε οποιοδήποτε μέσο για αγαθά που διατίθενται προς πώληση.

Το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης απέστειλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς προς όλα τα μέλη του ΠΣΒΑΚ ενόψει και της νέας έξαρσης του κρουσμάτων αλλά και των αυξανόμενων καταγγελιών πολιτών για υπέρογκες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΠΣΒΑΚ
Για το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Janssen Ελλάδος: Ενημερώνει για το Πολλαπλό Μυέλωμα
Mε αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης
Η Lavipharm στον 11ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας
Για την ενίσχυση του MDA Ελλάς
#EinaiStoDikoSouXeri: Η εκστρατεία εμπλουτίζεται με νέο οπτικοακουστικό περιεχόμενο
Υλοποιείται από την ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη» και τη Νοvo Nordisk Hellas
Το μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών στρέφεται στο φαρμακείο
Για να προσεγγίσουν πιο στοχευμένα τους ασθενείς