Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Προστασία της ευαίσθητης περιοχής

20/11/2007
Καθαριστικά, αποσμητικά και προστατευτικά της ευαίσθητης περιοχής και του κόλπου.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Κική Φέσκου,
φαρµακοποιός

Ως φυσιολογική χλωρίδα του γεννητικού συστήµατος της γυναίκας χαρακτηρίζεται το σύνολο των µικροοργανισµών που αποικίζουν τον κόλπο, το κατώτερο τµήµα του τραχήλου της µήτρας και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα χωρίς την παρουσία νόσου. Αυτή µεταβάλλεται συνεχώς από τη γέννηση της γυναίκας έως και την εµµηνόπαυση.
Οι ποσότητες υγρών και εκκρίσεων που υπάρχουν στα εξωτερικά γεννητικά όργανα προέρχονται από τον κόλπο αλλά και από τα διάφορα τµήµατα του έξω γεννητικού συστήµατος. Οι εκκρίσεις αυτές µπορεί να προκαλέσουν ανάπτυξη µικροβίων µε συνέπεια τον ερεθισµό της περιοχής και την πρόκληση κακοσµίας.

Η πάθηση

Αιδοιοκολπίτιδες

Η αιδοιοκολπίτιδα είναι πολύ συχνό κλινικό σύνδροµο που προκαλείται από διάφορους µικροοργανισµούς (Trichomonas vaginalis, Candida albicans, Staphylococcous aureus, Gardnerella vaginalis κτλ.) ή άλλα αίτια (χηµικές ουσίες, αλλεργία κτλ.). Η λοίµωξη αυτή, εκτός του κόλπου και του αιδοίου, µπορεί να περιλαµβάνει την ουρήθρα και τον τράχηλο της µήτρας.
Οι σηµαντικότερες κολπίτιδες είναι η βακτηριακή, η µυκητιασική και η τριχοµοναδική:
Βακτηριακή κολπίτιδα: είναι η πιο συχνή µορφή κολπίτιδας µε σηµαντικές ποσοτικές µεταβολές της µικροβιακής χλωρίδας. Στο 90% των περιπτώσεων υπάρχει στα έξω γεννητικά όργανα δύσοσµη κολπική έκκριση που είναι λεπτόρρευστη, λευκόφαιη ή κιτρινωπή και κολλώδης. Δεν παρατηρούνται στοιχεία φλεγµονής από το αιδοίο ενώ σπάνια αναφέρονται δυσουρία και δυσπαρεύνια (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή). Η άποψη ότι η βακτηριακή κολπίτιδα είναι σεξουαλικώς µεταδιδόµενη νόσος αµφισβητείται. Αντίθετα, η λοίµωξη αυτή θεωρείται υπεύθυνη για πυελική φλεγµονώδη νόσο µετά από υστερεκτοµή ή έκτρωση ενώ σχετίζεται µε τον πρόωρο τοκετό.
Μυκητιασική κολπίτιδα: χαρακτηρίζεται από ασπροκίτρινο, τυρώδους σύστασης, κολπικό έκκριµα µε περικολπικό κνησµό, δυσουρία και δυσπαρεύνια. Τα χείλη του αιδοίου είναι ελαφρώς οιδηµατώδη, ερυθηµατώδη και συχνά παρατηρούνται διαβρώσεις. Ο βλεννογόνος του κόλπου είναι ερυθρός αλλά το ρΗ φυσιολογικό (~4,5). Σε ορισµένες γυναίκες η ένταση των συµπτωµάτων αυξάνει πριν από την έµµηνο ρύση.
Περίπου 50% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας αποικίζονται στον κόλπο από την Candida albicans. Ο µύκητας ανευρίσκεται σε µικρούς αριθµούς και έτσι δεν προκαλεί συµπτώµατα κολπίτιδας. Όταν όµως για κάποιο συγκεκριµένο λόγο, π.χ. χρήση αντιβιοτικών ευρέος φάσµατος, εγκυµοσύνη, χρήση αντισυλληπτικών δισκίων ή σε σακχαρώδη διαβήτη, η ισορροπία µεταξύ της C. αlbicans, της υπόλοιπης µικροβιακής χλωρίδας και των αµυντικών συστηµάτων του κολπικού βλεννογόνου διαταραχθεί, τότε ο βλαστοµύκητας Candida albicans µετατρέπεται σε παθογόνο. Η µετάδοση της νόσου µε τη σεξουαλική επαφή αναφέρεται σε µικρό ποσοστό περιπτώσεων.
Τριχοµοναδική κολπίτιδα: µεταδίδεται κυρίως µε τη σεξουαλική επαφή ενώ σπάνια αναφέρονται περιπτώσεις µετάδοσης µε µολυσµένα αντικείµενα, π.χ. πετσέτες. Η λοίµωξη είναι συχνότερη σε άτοµα ηλικίας 20-45 ετών. Χαρακτηριστική εκδήλωση της νόσου είναι η εκροή άφθονου λεπτόρρευστου λευκοκίτρινου ή λευκοπράσινου αφρώδους υγρού από τον κόλπο, µερικές φορές δύσοσµου. Τα συµπτώµατα συνήθως παρατηρούνται κατά τη διάρκεια ή αµέσως µετά την έµµηνο ρύση, πιθανόν επειδή στο στάδιο αυτό αυξάνεται το ρΗ του κόλπου, µε αποτέλεσµα τον ταχύτερο πολλαπλασιασµό του πρωτόζωου Trichomonas vaginalis.

Φλεγµονώδης νόσος της πυέλου

Η πυελική φλεγµονώδης νόσος είναι µία πολυµικροβιακή λοίµωξη. Βασικός προδιαθεσικός παράγοντας της λοίµωξης είναι η βακτηριακή κολπίτιδα αλλά και η χρησιµοποίηση ενδοµητρικών σπειραµάτων αντισύλληψης. Η σαλπιγγίτιδα αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο της νόσου µε βασικά συµπτώµατα το κοιλιακό άλγος, τον πυρετό, τη ναυτία, το ρίγος, τη δυσουρία και το κολπικό έκκριµα. Είναι η πιο συχνή νόσος που χρειάζεται νοσοκοµειακή περίθαλψη ενώ στο 1/4 των περιπτώσεων αναφέρεται επιπλοκή όπως στειρότητα, έκτοπη κύηση κ.ά.

Τα προϊόντα

Η χρήση φυσικών, ασφαλών και αποτελεσµατικών προϊόντων ενισχύει την άµυνα του οργανισµού ενώ προστατεύει τη φυσιολογική χλωρίδα της αιδοιοκολπικής περιοχής.
Τα προϊόντα διακρίνονται σε καθαριστικά, αποσµητικά και προστατευτικά της ευαίσθητης περιοχής και του κόλπου:

Καθαριστικά, αποσµητικά και προστατευτικά της ευαίσθητης περιοχής

Ενδείκνυνται σε:
• καθηµερινό καθαρισµό ευαίσθητων περιοχών
• κολπίτιδες, µυκητιάσεις, αιδοιίτιδες, αιδοιοκολπίτιδες
• δυσοσµία
• αποσµητική δράση σε έµµηνο ρύση και κύηση
• µετά από αθλητικές δραστηριότητες
• σε τοπικό ερεθισµό, κνησµό, εκκρίσεις, επιµολύνσεις
• µετά από σεξουαλική επαφή
• µετά από κολύµβηση

- Hydrovit Intim Intimcare pH 4.5 / Target Pharma
- Feminine Intimate Wash pH 3.8 / Sebamed
- Intim Area pH 3.5 / Frezyderm
- Intim Aid pH 5 / Frezyderm
- Multi-Gyn Cleanser / Propoline (Apivita)
- Eva Intima - Eva Medival / Intermed

Καθαριστικά, αποσµητικά και προστατευτικά τoυ κόλπου

Ενδείκνυνται για την αποκατάσταση της ισορροπίας του κόλπου:
• µετά την έµµηνο ρύση
• στην εµµηνόπαυση
• σε έντονη σεξουαλική δραστηριότητα
• µετά από µακροχρόνια θεραπεία µε αντιβιοτικά ή αντισυλληπτικά.

- Lactal/Lavipharm: κολπική γέλη ασφαλής και ανεκτή από όλες τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Χρησιµοποιείται και κατά τη διάρκεια της κύησης. Περιέχει γαλακτικό οξύ και γλυκογόνο.
- Multi-Gyn Tablets/Propoline (Apivita): φυσικά αναβράζοντα δισκία για απόλυτη καθαριότητα του κόλπου.
- Multi-Gyn Gel pH 4.1/Propoline (Apivita): βιοδραστική γέλη που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστηµα των ιστών και του βλεννογόνου.
- Eva Douche/Intermed: κολπικές πλύσεις.
- Eva Lactic/Intermed: αιδοιοκολπική γέλη για ρύθµιση του κολπικού pH.Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily


Σχετικά άρθρα

Το 62,4% των πολιτών δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό Covid-19
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΘ η ικανοποίηση της κοινωνίας από τις υπηρεσίες υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά
EMA: Λήψη μέτρων κατά της ευλογιάς των πιθήκων
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων
ΕΚΠΑ: Summer school on natural drug products
Φοιτητές Φαρμακευτικής εκπαιδεύτηκαν στα φυσικά προϊόντα με τη συνεργασία του ΙΔΕΕΑΦ και της ΠΕΦ