Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Προσοχή στις γνωματεύσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων

6/11/2018 9:43:42 πμ
Το eΔΑΠΥ δεν έχει προσαρμοστεί με τις αλλαγές του νέου ΕΚΠΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολλές οι αλλαγές που έχει φέρει –απότομα– ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ – ΕΚΠΥ (δείτε εδώ) και οι φαρμακοποιοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που διαθέτουν στους ασφαλισμένους.


Αυτό γιατί ο ΕΟΠΥΥ δημοσίευσε μεν τους νέους κανονισμούς, δεν έχει φροντίσει όμως να είναι εφαρμόσιμοι.


Σύμφωνα με ενημέρωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έχει αλλάξει ο τρόπος χορήγησης και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση ορισμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και δίνει τα εξής παραδείγματα:

  • Οι νεφελοποιήτες και άλλες αναπνευστικές συσκευές (CPAP, BIPAP, αναπνευστήρες) δεν πωλούνται πλέον αλλά ενοικιάζονται, σύμφωνα με τον νέο ΕΚΠΥ. Ωστόσο δεν έχουν ορισθεί ακόμη οι τιμές ενοικίασης. Σε προηγούμενη ενημέρωσή του ο Π.Φ.Σ. καλούσε τους φαρμακοποιούς να μην χορηγούν αναπνευστικές συσκευές, μέχρι ο ΕΟΠΥΥ να ορίσει τιμές. 

  • Ακόμα, οι φαρμακοποιοί πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις γνωματεύσεις συσκευών οξυγονοθεραπείας, διότι πρέπει να συνταγογραφούνται πλέον μόνο από πνευμονολόγους και ιατρούς ΜΕΘ.

  • Για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής (π.χ. βρεφικά γάλατα, προϊόντα για την κοιλιοκάκη κτλ.), απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά, τα οποία –σύμφωνα με το Σύλλογο δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Όλα αυτά φυσικά δεν θα προκαλούσαν προβλήματα, αν το ηλεκτρονικό σύστημα eΔΑΠΥ είχε ενημερωθεί με αυτές τις αλλαγές. Από την πλευρά του ο Π.Φ.Σ. έχει ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ να ισχύσει ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να «περαστούν» αυτές οι αλλαγές στο σύστημα και έτσι να γλιτώσουν οι φαρμακοποιοί την ταλαιπωρία και τις μελλοντικές περικοπές.


Προς το παρόν ο Σύλλογος συνιστά στους φαρμακοποιούς να ανατρέχουν στον νέο ΕΚΠΥ, πριν εκτελέσουν γνωματεύσεις με ιατροτεχνολογικά προϊόντα και σκευάσματα ειδικής διατροφής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Θ. Κουτσούκης: «Μας έδωσαν τα εμβόλια Covid-19 που δεν αφορούν κανέναν πλέον»
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας