Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Προσοχή στα προσωρινά τατουάζ από μαύρη χέννα

20/8/2018 12:17:36 μμ
Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το καλοκαίρι τα προσωρινά τατουάζ από μαύρη χέννα προσφέρονται στο κοινό σε τουριστικές περιοχές και σε υπαίθριες εκδηλώσεις, αλλά συνιστούν μια επαναλαμβανόμενη απειλή για την υγεία, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών), καθώς μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.


Για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών, οι οποίες πυροδοτούν συχνά αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο ερεθισμό ή εμφάνιση αλλεργίας σε κατοπινό στάδιο.


Πιο αναλυτικά, αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να περιλαμβάνουν την εμφάνιση φαγούρας και ερυθρότητας, την εμφάνιση κηλίδων και φουσκαλών στο δέρμα, οι οποίες με τον καιρό επουλώνονται και εξαφανίζονται.


Ωστόσο συχνά προκαλούνται πιο μόνιμες δερματικές βλάβες, όπως αποχρωματισμός και ουλές στο δέρμα.

Επίσης, η αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα και η ανάπτυξη πολυευαισθησίας είναι οι μη αναστρέψιμες παρενέργειες του τατουάζ μαύρης χέννας, ενώ σε σοβαρά περιστατικά, χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα ακόμα και εισαγωγή σε νοσοκομείο. 

Πώς συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ, κάποια άτομα μπορεί να αποκτήσουν μόνιμη ευαισθησία σε αυτές τις ουσίες και να αναπτύξουν αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα.

Εφόσον έχουν ευαισθητοποιηθεί, δημιουργείται δια βίου ευπάθεια, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί αυτά τα αλλεργιογόνα βρίσκονται και σε άλλα προϊόντα, όπως στις βαφές μαλλιών.


Από τη στιγμή που θα αναπτυχθεί ευαισθητοποίηση, η αλλεργία μπορεί να προκύψει και σε επακόλουθη έκθεση, σε άλλα προϊόντα που περιέχουν τις αλλεργιογόνες αυτές χρωστικές. Η αλλεργική αντίδραση, σε δεύτερη έκθεση, συχνά μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή, από την πρώτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εμφάνιση επιθετικού εκζέματος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ακόμα και μιας μοναδικής έκθεσης στο τατουάζ, καθιστώντας μερικές φορές επιτακτική την επείγουσα ιατρική φροντίδα ή ακόμα και την εισαγωγή σε νοσοκομείο.


Τα συμπτώματα μπορεί να περιορίζονται στο σημείο του τατουάζ, τη γύρω περιοχή ή να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Μπορεί δε να εμφανιστούν άμεσα ή και μερικές μέρες μετά την εφαρμογή του τατουάζ.


Μερικές φορές, όπως έχει ήδη αναφερθεί, μπορεί να αποκτηθεί πολυευαισθησία, σε κάποια προϊόντα, ιδιαίτερα στο καουτσούκ, στον ιματισμό, στα παπούτσια και στις βαφές μαλλιών, στα οποία επίσης χρησιμοποιούνται αυτές οι χρωστικές, αλλά ακόμα και σε προϊόντα, που περιέχουν στη σύνθεσή τους παρόμοια συστατικά, όπως τα αντηλιακά και ορισμένα φάρμακα.

Φυσική χέννα vs μαύρη χέννα 

Το χρώμα της πάστας από φυσική χέννα κυμαίνεται από πράσινο-καφέ μέχρι καφέ και αποτελεί μια πιο ασφαλής επιλογή. Η φυσική χέννα, για να καταφέρει να βάψει το σώμα με ένα καλό σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα, πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο.


Αντίθετα η μαύρη χέννα, εκτός του ότι έχει το πολύ σκούρο χρώμα που της δίνουν πιθανότατα οι χρωστικές, μπορεί να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα εξαιρετικά γρήγορα. Συνεπώς, αν οι tattoo artists μας πουν ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε την πάστα από το σημείο εφαρμογής π.χ. μετά από μία μόνο ώρα, τότε πρόκειται σίγουρα για μαύρη χέννα. 


Μπορούμε μάλιστα να ζητήσουμε πληροφορίες από τον δημιουργό tatoo για την προέλευση της πάστας χέννας, καθώς και κατάλογο συστατικών και οδηγιών. Αν δεν είναι σε θέση να μας δώσει ακριβή πληροφόρηση για το προϊόν του, τότε καλό είναι να αποφύγουμε το τατουάζ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παραμένει στην προεδρία η Ντανιέλα Μάλο
Μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Shockwave Medical






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους