Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Servier Hellas: Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022

Πρεμιέρα για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας εντός του Μαρτίου

9/3/2018 1:19:29 μμ
Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μπορεί η εφαρμογή του να άργησε πάνω από ένα χρόνο (είχε προαναγγελθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο τέλος του 2016), όμως ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας φαίνεται πως θα κάνει τελικά "πρεμιέρα” μέσα στο Μάρτιο.

Ο φάκελος, ο οποίος θα περιέχει το ιατρικό ιστορικό των ασφαλισμένων, τις εξετάσεις που έχουν κάνει, όπως επίσης και τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας τις επόμενες δύο εβδομάδες και στη συνέχεια- αν δεν υπάρξουν προβλήματα κατά την πιλοτική εφαρμογή- θα επεκταθεί πλήρως.

Οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας με τον ίδιο κωδικό που χρησιμοποιούν για να μπουν στο taxis. Οι πρώτες ηλεκτρονικές καταχωρήσεις θα γίνουν από τους οικογενειακούς γιατρούς- που θα έχουν και την ευθύνη της ενημέρωση του φακέλου- των τοπικών μονάδων υγείας (ιατρεία της γειτονιάς) ή από τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς που θα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Η εγγραφή στους οικογενειακούς γιατρούς εξάλλου είναι υποχρεωτική για τους πολίτες και θα πρέπει κανονικά να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα.


Στο φάκελο, πιο συγκεκριμένα, θα καταχωρείται υλικό που θα αφορά σε παρεμβάσεις πρόληψης, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση, τη φαρμακευτική αγωγή, τη νοσηλεία, την αποκατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη υγειονομική φροντίδα παρέχεται στον ασθενή. Πρόσβαση στο φάκελο θα μπορεί να έχουν και άλλοι ιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- πέρα από τους οικογενειακούς-, όμως η πρόσβασή τους θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής συγκατάθεσης του ασθενούς για κοινή χρήση και διαχείριση των προσωπικών ιατρικών του δεδομένων.


Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θεωρείται πως θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα δώσει μια καλή εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένων των Ελλήνων και θα διευκολύνει τη συνεννόηση μεταξύ των γιατρών για την προτεινόμενη θεραπεία, με βάση το ιατρικό ιστορικό. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για όλες τις υπηρεσίες υγείας που έχουν λάβει. Εντούτοις, η καταγραφή της συνταγογράφησης, των εξετάσεων και των πράξεων που γράφονται από τους γιατρούς εκτιμάται πως παράλληλα θα διευκολύνει και τον έλεγχο της προκλητής ζήτησης.


Δεν είναι άλλωστε τυχαία η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία από την 1η Απριλίου, σε όλες τις απαντήσεις των παρακλινικών ελέγχων που διενεργούνται θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΜΚΑ του ιατρού που διενήργησε τον έλεγχο. Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρηση Κοινωνικής Ασφάλισης) το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα προσαρμοστεί, ώστε ο θεράπων ιατρός να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού ελέγχου, και τον ΑΜΚΑ του ιατρού που έκανε το έλεγχο.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ δημοσιεύει λίστα ελλειπτικών φαρμάκων προς ενημέρωση του Θ. Πλεύρη
Από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής


Σχετικά άρθρα

ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες
ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Οριστικά εκτός Ε.Σ.Υ. οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί;
Ο υπουργός Υγείας είναι υπέρ του μέτρου αν και την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση
Μέσω ΑΑΔΕ τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών
Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και στην κατηγορία οφειλής